Kurz eura zostáva nad úrovňou 1,23 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 14. augusta (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes mierne kolísal a stabilizoval sa nad úrovňou 1,23 USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 14. augusta (TASR) – Kurz spoločnej európskej meny dnes mierne kolísal a stabilizoval sa nad úrovňou 1,23 USD/EUR. Ani údaje o vývoji ekonomiky eurozóny nedokázali dať trhu trvalejší impulz.
Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,2336 USD, teda na približne rovnakej úrovni ako v rannom obchodovaní. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2352 (v pondelok: 1,2339) USD/EUR. To znamená, že dolár mal hodnotu 0,8096 (0,8104) eura.
"Ešte predpoludním podporili euro makroekonomické údaje z eurozóny," uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke. "Údaje o hrubom domácom produkte prinajmenšom nepriniesli žiadne negatívne prekvapenia."
Ekonomika menovej únie v 2. štvrťroku medzikvartálne klesla o 0,2 %, čo bolo v súlade s očakávaniami analytikov. Údaje z dvoch najväčších ekonomík eurozóny – Nemecka a Francúzska -, boli dokonca o niečo lepšie, než sa predpokladalo. Po tom, čo európsky štatistický úrad Eurostat zverejnil správu o vývoji HDP v eurozóne, euro v predpoludňajšom obchodovaní dočasne posilnilo až na 1,2386 USD/EUR.
Spoločná európska mena však popoludní stratila väčšinu svojich ziskov. Správa o maloobchodných tržbách v USA, ktoré boli výrazne vyššie, než sa očakávalo, podľa Riekeho podporila dolár. Americké maloobchodné tržby sa v júli zvýšili o 0,8 %, pričom analytici prognózovali ich rast len o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy