Analytici odhadujú, že HDP eurozóny v 2. kvartáli klesol o 0,2 %

Brusel 13. augusta (TASR) – Výkon hospodárstva eurozóny v uplynulom 2. štvrťroku 2012 pravdepodobne klesol, keďže dlhová kríza už dotlačila veľké ekonomiky bloku do recesie.
Analytici odhadujú, že hrubý domáci produkt (HDP) 17 krajín, ktoré zaviedli euro sa v 2. štvrťroku znížil o 0,2 % v porovnaní s 1. kvartálom, keď stagnoval, vďaka čomu región tesne unikol recesii.
Na ilustráciu v poslednom štvrťroku 2011 sa HDP eurozóny znížil medzikvartálne o 0,3 %.
Podľa analytikov, po Taliansku a Španielsku v uplynulom 2. kvartáli klesol aj výkon druhej najväčšej ekonomiky bloku, Francúzska, ktoré v prvých troch mesiacoch roka ešte stagnovalo. Odhadujú, že HDP krajiny galského kohúta sa znížil o 0,2 %. A centrálna banka v Paríži predpovedá, že aj v tomto, 3. kvartáli klesne zhruba rovnako, čím sa naplní technická definícia recesie.
Spomedzi veľkých ekonomík menovej únie si zrejme iba Nemecko zatiaľ udržalo hospodársky rast, ale aj ten už spomaľuje. Odborníci sa domnievajú, že HDP najväčšej ekonomiky v eurozóne v období apríl-jún stúpol o 0,2 %, zatiaľ čo v 1. kvartáli sa zvýšil o 0,5 %.
Pokračuje aj "útek" investorov z eurozóny, ktorí sa usilujú ochrániť svoje peniaze pred dlhovou krízou a hľadajú pre ne bezpečné prístavy. Niektoré okrajové štáty bloku v dôsledku toho zápasia s neúmerne sa zvyšujúcimi nákladmi na obsluhu svojich dlhov, ktoré nie sú z dlhodobého hľadiska udržateľné.
Miera nezamestnanosti v menovej únii pritom ďalej stúpa a láme nové rekordy, čo poukazuje na prudké spomaľovanie výrobného sektora aj sektora služieb.
Európska komisia vo svojej prognóze odhaduje, že HDP eurozóny sa v tomto roku zníži o 0,3 % a na budúci rok expanduje o 1 %. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) predpovedá menovej únii tento rok pokles HDP o 0,1 % a v roku 2013 oživenie rastu. Odborníci, ktorých oslovila Európska centrálna banka očakávajú, že výkon ekonomiky bloku sa tento rok zníži o 0,3 % a na budúci rok stúpne len o 0,6 %.
ECB naznačila, že v prípade ďalšieho zhoršenia situácie v menovej únii obnoví program nákupu dlhopisov okrajových krajín. A prezident ECB Mario Draghi po augustovom zasadaní Rady guvernérov vyhlásil, že strážcovia meny "zvážia aj prijatie ďalších neštandardných krokov na podporu hospodárstva, ak sa situácia v regióne ešte viac skomplikuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy