P. Steinbrück podporuje vydávanie spoločných dlhopisov eurozóny

Berlín 11. augusta (TASR) – Bývalý nemecký minister financií Peer Steinbrück, pravdepodobný konkurent kancelárky Angely Merkelovej v boji o post kancelára v budúcoročných parlamentných voľbách, podporuje vydávanie spoločných dlhopisov eurozóny. Nemecká vláda, ako aj väčšina obyvateľstva je pritom proti takémuto kroku, od ktorého si najmä zadlžené ekonomiky eurozóny sľubujú zlepšenie svojej situácie.
Steinbrück, ktorý je členom opozičnej Sociálnodemokratickej strany (SPD), povedal pre dnešné vydanie Süddeutsche Zeitung, že stojí za nedávnou výzvou predsedu SPD Sigmara Gabriela na zavedenie eurodlhopisov a užšiu fiškálnu integráciu. Ako dodal, Európska únia (EÚ) musí mať možnosť priamo zasahovať do fiškálnych politík zadlžených krajín omnoho výraznejšie než predtým.
Steinbrück zároveň ostro skritizoval predstaviteľov vládnej koalície, ktorí Gabrielov návrh na vydávanie eurobondov odmietli ako "dlhový socializmus".
"Vôbec nerozmýšľajú," povedal Steinbrück na margo vyhlásení zástupcov vládnej koalície s tým, že eurozóna sa už dávno stala "spoločenstvom záväzkov".
Taliansko, Španielsko, ale aj Francúzsko žiadajú, aby eurozóna vydávala spoločné dlhopisy, od čoho si sľubujú zníženie nákladov na obsluhu dlhu zo strany zadlžených štátov. Na druhej strane Nemecko, ktorému úroky z dlhopisov v dôsledku krízy v iných krajinách klesajú, však eurobondy odmieta. Podľa nemeckej vlády by takýto krok iba zmiernil tlak na zadlžené krajiny, aby znížili výdavky a čo najrýchlejšie reformovali svoje ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy