Ekonomika eurozóny klesne podľa prieskumu ECB tento rok o 0,3 %

Brusel 9. augusta (TASR) – Ekonomika eurozóny klesne v tomto roku viac, než sa čakalo a v nasledujúcom roku by mala zaznamenať zasa slabší rast, než uvádzali predchádzajúce prognózy. Ukázal to prieskum známy ako Prieskum profesionálnych prognostikov (Survey of Professional Forecasters – SPF), ktorý realizuje Európska centrálna banka (ECB) medzi prognostikmi na štvrťročnej báze.
Podľa tohto prieskumu by tento rok mala ekonomika eurozóny klesnúť o 0,3 %, zatiaľ čo predchádzajúci prieskum počítal s poklesom o 0,2 %. V roku 2013 počíta ECB s rastom ekonomiky menového bloku o 0,6 % oproti predchádzajúcej prognóze uvádzajúcej rast na úrovni 1 %.
Hlavným dôvodom zhoršenia prognózy vývoja ekonomiky eurozóny sú podľa ECB najmä rozsiahle úsporné opatrenia a "zvýšená neistota" v súvislosti s riešením dlhovej krízy.
Prognostici zároveň počítajú s tým, že nezamestnanosť v eurozóne zotrvá počas tohto roka na súčasnom historickom rekorde 11,2 % a v budúcom roku vzrastie na 11,4 %. Mieru inflácie v tomto roku očakávajú na úrovni 2,3 %, pričom v roku 2013 by sa mala spomaliť na 1,7 %. Štatistický úrad Európskej únie Eurostat by mal údaje o vývoji ekonomiky za 2. štvrťrok zverejniť na budúci týždeň v utorok (14.8.).

Súvisiace články

Aktuálne správy