CRA hodnotila podielové fondy

Ratingová agentúra CRA Rating Agency, pridružený partner Moody’s Investors Service vykonala začiatkom januára pravidelné štvrťročné hodnotenie otvorených podielových fondov s domicilom v Slovenskej republike, podľa metodiky CRA Fond Scoringu

Akciové fondy
V poslednom štvrťroku 2002 pribudol do skupiny hodnotených akciových fondov ďalší prírastok. Je ním fond VÚBAM – Svetové akcie, ktorý je orientovaný na investície do akcií významných svetových spoločností bez regionálnych a odvetvových obmedzení. V portfóliu fondu môžeme nájsť napr. akcie spoločností Alcatel, Telefonica či Allianz. Fond VÚBAM – Svetové akcie získal vo svojom úvodnom hodnotení solídny počet troch hviezdičiek. Skupina akciových fondov, ktorá teraz zahŕňa 9 hodnotených subjektov, je charakteristická zvýšeným výskytom zmien vo dvoch po sebe nasledujúcich obdobiach pri porovnaní s ostatnými skupinami. Inak tomu nebolo ani vo 4. štvrťroku 2002. Najvýznamnejšou udalosťou sa stal prepad fondu JTAM Japan z piatich na priemerné tri hviezdičky. O jednu hviezdičku si pohoršil fond TAM – Európsky akciový, ktorý má v súčasnosti tiež tri hviezdičky a postupne sa tak prepadol z vrcholu, kde sa nachádzal v polovici roku 2002, do priemeru skupiny. Opačným smerom sa vydal fond JTAM – Euro, ktorého výkonnosť je porovnávaná s akciovým indexom Dow Jones Eurostoxx 50. Oproti minulému hodnoteniu si k dobru si pripísal ďalšiu hviezdičku a tak ich už dnes má pät. Na čele skupiny akciových fondov dopĺňa JTAM – Euro ďalší fond zo skupiny J&T Asset Management – JTAM – Renta globálny akciový, ktorý tak obhájil pozíciu získanú v minulom hodnotení. JTAM – Renta globálny akciový investuje do „Blue Chips“ akcií, teda do spoločností s vysokou trhovou kapitalizáciou na trhoch európskych aj amerických. Na chvoste skupiny akciových fondov rovnako ako v treťom štvrťroku 2002 zostali fondy JTAM – Hi-tech akciový a IAM – Globálny technologický, v ktorého portfóliu sú v najväčšej miere zastúpené indexové akcie Nasdaq 100.


Dlhopisové fondy

Podobne ako skupina akciových fondov sa rozšírila aj skupina fondov dlhopisových. V skupine dlhopisových fondov tak bolo k 3.1.2003 hodnotených celkom 12 už fondov. Spomínaným prírastkom sa vo štvrtom štvrťroku 2002 bol fond Sporo – Korunový dlhopisový. V štruktúre portfólia tohto fondu dominujú s viac ako 50%-ným podielom eurobondy. Benchmarkom fondu je index SDX – ŠD, čo je dlhopisový index vyjadrujúci zmenu a úrokový výnos slovenských štátnych dlhopisov. Sporo – Korunový dlhopisový fond dosiahol hneď na úvod päť hviezdičiek a zaradil sa tak spoločne s fondmi VUBAM – Korunový a TAM – Korunový dlhopisový na výslnie skupiny dlhopisových fondov. Okrem vstupu spomínaného nového fondu do hodnotenia sa v skupine 12-tich fondov neudiali žiadne zmeny v porovnaní s minulým hodnotiacim obdobím, čo potvrdzuje, že najstabilnejšími fondmi sú práve fondy dlhopisové. Na opačnom konci skupiny sú teda rovnako ako minule s jednou hviezdičkou fondy VUBAM – Dolárový a TAM – Dolárový, ktoré tak iba potvrdzujú, že výnosy dlhopisov v USA sú na dlhodobých (viac ako päťdesiatročných) minimách.


Zmiešané fondy

Skupina zmiešaných fondov bola prvýkrát hodnotená k 29. 3. 2002 a do tretieho štvrťroku 2002 mala iba minimálny počet piatich subjektov, ktoré metodika CRA Fond Scoringu požaduje. V poslednom hodnotenom období však do skupiny pribudli hneď tri ďalšie fondy: VÚBAM – Vyvážený rastový, PP – Kredit a TAM – Korunový akciovo-dlhopisový. Fond VÚBAM – Vyvážený rastový je akciovo-dlhopisovým fondom, ktorého investičná stratégia je založená na umiestňovaní prostriedkov do týchto inštrumentov v pomere 50:50, pričom akciovú časť portfólia reprezentujú cenné papiere spoločností Hyundai Motors, Samsung Eletronics či brazílskej energetickej spoločnosti COPEL. VÚBAM – Vyvážený rastový fond získal vo svojom prvom hodnotení dve hviezdičky. Obdobne je koncipovaný aj fond TAM – Korunový akciovo-dluhopisový, s tím rozdielom že sa špecializuje hlavne na cenné papiere denominované v slovenských korunách a emitované slovenskými subjektami. TAM – Korunový akciovo-dluhopisový dostal hneď na úvod päť hviezdičiek a zaradil sa na výslnie skupiny. Rovnaké hodnotenie dosiahol aj ďalší „novic“ skupiny PP – Kredit, ktorý má investuje 35 % do akcií, 30 % do dlhopisov a zvyšná časť je umiestnená na vkladových účtoch. Vstup nových fondov do hodnotenia zapríčinil rozsiahle zmeny. Vrchol skupiny teraz tvoria až štyri fondy PP – Bonus, PP – Eurofond, PP – Kredit a TAM – Korunový akciovo-dlhopisový. S veľkým odstupom v skupine nasledujú zostávajúce fondy: dvojhviezdičkový VÚBAM – Vyvážený rastový fond a jednohviezdičkové IAM – Vyvážený, TAM – Medzinárodný akciovo-dlhopisový a Amslico – Zahraničný rastový. Rozšírenie skupiny sa podpísalo predovšetkým na poklese IAM – Mezinárodného vyváženého fondu, ktorého portfólio predstavuje kombináciu investícií do nástrojov s pravidelným úrokovým výnosom denominovaných v slovenských korunách a „Blue Chips“ obchodovaných na najvýznamnejších svetových burzách z troch na jednu hviezdičku. O jednu hviezdičku v porovnaní s minulým hodnotením si pohoršil tiež fond TAM – Medzinárodný akciovo-dlhopisový.

CRA Fond Scoring vychádza z historického vývoja dát jednotlivých fondov a žiadnym spôsobom nehodnotí budúci stav a vývoj jednotlivých fondov. Napriek tomu, že výsledky hodnotenia nepredstavujú žiadne investičné odporúčanie, pevne veríme, že scoringové hodnotenie podielových fondov pomocou CRA Fond Scoringu pomôže v orientácii na trhu kolektívneho investovania

Hodnotenia fondov podľa kategórií »»

Súvisiace články

Aktuálne správy