V najbližších rokoch môžete prísť aj o 40 %: Je strach z dlhopisov opodstatnený?

, MarketWatch;A Wealth of Common Sense;J&T Banka Foto: thinkstock;YT/Patriot Ledger

Dlhopisy považujú investori za nástroj, ktorý dokáže znižuje celkovú volatilitu portfólia a dlhodobo zabezpečuje výnosy. Na trhu sa však rozširuje názor, že to tak už nemusí byť. Je to skutočne tak zlé?

Portál MarketWatch nedávno zverejnil názor, že súčasný investor ešte nezažil prostredie s trvalým rastom úrokových sadzieb, preto nie je historicky ani emočne pripravený na to, čo sa stane, keď úrokové sadzby vzrastú o 3 alebo 5 percent. Milióny Američanov sa dnes správajú pomerne rizikovo, v najbližších rokoch by mohli stratiť veľa peňazí, možno dokonca rovnako ako v roku 2008 na akciovom trhu. „Na dlhopisovom trhu sa v najbližších rokoch môžeme dočkať strát na úrovni 20, 30 i 40 %. Problém je, že v dlhopisoch majú zainvestované najviac ľudia, ktorí sú v dôchodku, prípadne sa do dôchodku chystajú. Tí, ktorí sú na straty najmenej pripravení, teda budú najviac trpieť," straší finančný poradca Ric Edelman.

Ric Edelman
Opak tvrdí spoločnosť Vanguard, tvrdí, že rast úrokov nie je u dlhopisov až také zlo. Navyše predvídať rast sadzieb je zradné, takmer všetci sa opakovane mýlili.  Dlhopisy v minulosti pri raste sadzieb nezaznamenali výraznejšie straty. Je to dané aj tým, že najväčším postrachom dlhopisov počas medvedieho trhu medzi rokmi 1950 až 1980 nebol rast sadzieb, ale inflácia. Pozitívom bola tiež skutočnosť, že toto obdobie trvalo pomerne dlho a k výkyvom dochádzalo postupne.

 Ročné straty 10-ročných štátnych dlhopisov v období medzi rokmi 1940 a 1980
 1941 -2,02%
 1951 -0,30%
 1955 -1,34%
 1956 -2,26%
 1958 -2,10%
 1959 -2,65%
 1967 -1,58%
 1969 -5,01%
 1978 -0,78%
 1980 -2,99%
Zdroj: A Wealth of Common Sense

Dnes je ale situácia trochu iná. Sadzby dnes môžu rásť oveľa rýchlejšie ako v minulosti, ale v prípade  výkonnosti dlhopisov je vyššia inflácia oveľa väčším rizikom než rastúce úrokové sadzby. Inflácia aj sadzby sa budú pravdepodobne pohybovať rovnakým smerom, ale ak nebudeme svedkami výrazného krátkodobého posunu u sadzieb, nedočkáme sa u dlhopisov podobných strát ako u akcií v roku 2008. Zlý rok u kvalitných strednodobých dlhopisov je to isté ako zlý deň alebo týždeň na akciovom trhu.

Ak sadzby vzrastú, najväčšie straty zaznamenajú málo kvalitné dlhopisy s dlhou dobou splatnosti.Pri investícii do dlhopisov je potrebné vedieť, prečo do nich investori vlastne investujú, a rozumieť pomeru rizika a výnosu. Plánovanie u aktív s pevným výnosom je dnes oveľa zložitejšie, než tomu bolo v minulosti. Niektorí investori sa môžu rozhodnúť len pre hotovosť a akcie. Nevedia kedy sa vrátiť k dlhopisom a či sa ohľadne rastu sadzieb nemýlili.

Súvisiace články

Aktuálne správy