Britským milionárom zostali len oči pre plač: Distribúcia svetového bohatstva v jedinom grafe

, Credit Suisse Foto: thinkstock

Štúdia Credit Suisse odhaľuje, že rozdelenie svetového bohatstva zostalo rovnako nesúmerné ako tomu bolo aj vlani. Len 0,7 % svetovej populácie má v rukách takmer polovicu svetového bohatstva, zatiaľ čo zo spodných 73 % má každý menej než 10 000 dolárov.

"3,5 miliardy dospelých s majetkom menším ako 10 000 dolárov vlastní 2,4 % svetového bohatstva. Naproti tomu 33 miliónov milionárov, čo je menej ako 1 % dospelej populácie, vlastní 46 % bohatstva. V uplynulom roku došlo k miernemu nárastu počtu dolárových milionárov v USA aj vysokopríjmových občanov napríklad v Japonsku, ktoré ťaží zo zhodnotenie jenu."

Aktuálna pyramída rozdelenia bohatstva vyzerá takto.

Tí, ktorí sú dnes na vrchole pyramídy, majú najmenej milión dolárov, zaberajú rovnaký podiel veľkosti svetového bohatstva ako v minulom roku. "Vo vrchnej časti pyramídy nájdeme aj jedincov s čistým imaním nad 100 000 dolárov, na prelome storočia predstavovala táto skupina 5 % celkovej populácie. Podiel tejto skupiny rýchlo rástol do čias finančnej krízy. Od vtedy je už pomerne stabilný, v súčasnosti predstavuje 8,2 % z celkového počtu obyvateľstva na svete. Presne rovnaký podiel ako v polovici roka 2015," píše vo svojej správe Credit Suisse

USA, ktoré sú domovom 41 % svetových milionárov, dominujú tabuľke najbohatšej ligy, zatiaľ čo Veľká Británia má za sebou veľmi zlý rok v dolárovom vyjadrení. Krajina stratila ďaleko najväčší počet jednotlivcov s ultravysokým čistým imaním, ktorí majú viac ako 50 miliónov dolárov. Ich počet sa prepadol o 700 jednotlivcov na  4700. Spojené kráľovstvo tiež prišlo o najväčší  počet milionárov, konkrétne o 422 000, ich počet v krajine klesol na 2,225 milióna ľudí. Za týmito poklesmi treba vidieť, vzhľadom k tomu, že údaje sú v dolároch, 18 % prepad libry po hlasovaní o Brexite.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy