Prezident podpísal zákon o dôveryhodných službách

Prezident SR Andrej Kiska podpísal v piatok zákon o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu. Cieľom právnej úpravy je dosiahnuť súlad vnútroštátneho právneho poriadku s nariadením Európskeho parlamentu a rady (EÚ) z 23. júla 2014 o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu (nariadenie eIDAS).

„Z pohľadu výkonu elektronického výkonu verejnej moci návrh zákona novým a zjednodušeným spôsobom zavádza definíciu autentifikačného certifikátu, ako aj úpravu registra kvalifikovaných certifikátov, kvalifikovaných elektronických pečatí orgánov verejnej moci,“ povedal v rozprave v druhom čítaní podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Zmeny by mali podľa neho prispieť k zjednodušeniu overovania identity a autorizácie v rámci elektronickej komunikácie. Povinnosť orgánov verejnej moci komunikovať elektronicky od 1. novembra tohto roka zostáva zachovaná.

Cieľom nariadenia eIDAS je posilniť dôveru pri elektronických transakciách na vnútornom trhu vytvorením spoločného základu pre bezpečné elektronické interakcie medzi občanmi, podnikmi a orgánmi verejnej správy, čím sa zvýši účinnosť verejných a súkromných on-line služieb, elektronického podnikania a elektronického obchodu v EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy