V sebestačnosti SR zaostáva, zhodnotil šéf SPPK

Zvýšiť by sa mal podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milana Semančíka podiel domácich produktov na pultoch obchodov. Upozornil, že momentálne je to len 40 %.

Slovensko výrazne zaostáva v sebestačnosti potravín v porovnaní s okolitými krajinami. Uviedol to po Medzinárodnej konferencii k liberalizácii medzinárodného obchodu a potravinovej bezpečnosti predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík. Konferencia sa konala pod záštitou ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej.

Podľa Semančíka je potrebné urobiť mnoho krokov. Ako vysvetlil, treba vytvoriť podmienky pre to, aby mohla rásť poľnohospodárska prvovýroba, a aby následne aj potravinárska časť reagovala na potreby prvovýroby. „Samozrejme k tomu potrebujeme primerané správanie sa obchodu, aby nás postupne púšťal na pulty obchodných reťazcov,“ povedal predseda SPPK.

Semančík zároveň upozornil, že na pultoch obchodov je momentálne iba 40 % domácich tovarov. „Naši susedia sú na tom výrazne lepšie. Keď zoberieme porovnanie vo vzťahu k Maďarsku, k Českej republike, tak sú cez 70 percent, Rakúsko cez 85 percent a dokonca Poliaci cez 90 percent. Doslova dopĺňajú sortiment len produktmi a potravinami, ktoré nevedia doma vyrobiť,“ povedal Semančík.

Generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu rezortu pôdohospodárstva Zuzana Nouzovská upozornila, že slovenské potravinárstvo a poľnohospodárstvo je tlačené tým, že Slovensko je otvorenou ekonomikou. „Trh skutočne podlieha veľmi silným atakom dovozov. Je pravda, že Slovensko má zlú komoditnú a teritoriálnu štruktúru, neustále nám dominujú v exporte trhy EÚ,“ povedala Nouzovská.

Zmeniť by sa podľa nej mala štruktúra exportu a importu. „My až 74 percent spracovaných potravín s vysokou pridanou hodnotou dovážame, toto nás veľmi oslabuje,“ konštatovala. Prioritou podľa generálnej riaditeľky je potravinová sebestačnosť Slovenska na úrovni 80 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy