Švajčiarska ekonomika by mala vzrásť výraznejšie, než sa čakalo

Ekonomika Švajčiarska by mala tento rok vzrásť výraznejšie, než sa pôvodne očakávalo. Uviedol to dnes v novej prognóze švajčiarsky ekonomický inštitút KOF, ktorý však zároveň dodal, že odhad na rok 2017 mierne zhoršil. Informoval o tom portál RTTNews.
KOF vo svojej jesennej prognóze uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) by mal tento rok vzrásť o 1,6 % a na budúci rok by sa tempo rastu ekonomiky malo mierne zrýchliť na 1,8 %. Prognózu tohtoročného rastu tak KOF výrazne zlepšil, keď v predchádzajúcom odhade z júna uvádzal rast ekonomiky na úrovni 1 %. Naopak, prognóza ekonomického rastu v budúcom roku je mierne horšia, nakoľko KOF pôvodne predpokladal, že rast dosiahne 1,9 %.
Čo sa týka vývoja spotrebiteľských cien, tie by mali tento rok klesnúť, v roku 2017 však už KOF počíta s ich návratom k rastu, aj keď len slabému. Inštitút predpokladá, že tento rok spotrebiteľské ceny klesnú o 0,4 % a na budúci rok zaznamenajú rast o 0,2 %. KOF tak ponechal v platnosti svoj pôvodný odhad z júna.
Miera nezamestnanosti vychádzajúca z metodiky Medzinárodnej organizácie práce (ILO) by mala zotrvať na úrovni 4,6 % až do konca roka 2018. Inštitút však upozornil, že vývoj v zahraničnom obchode, nie príliš pozitívne nálady spotrebiteľov a štrukturálne problémy v niektorých sektoroch hospodárstva komplikujú vývoj v oblasti zamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy