Olúpenie Kardashianky: Ako by ste predávali ukradnuté šperky v hodnote 10 miliónov dolárov?

, CNN Money;Daily Mail Foto:SITA/AP

Päť mužov, ktorí okradli reality hviezdu pravdepodobne svoj lup rozoberú na menšie kamene a tak ho predajú, prípadne šperky roztavia.

Francúzska prokuratúra oznámila, že zlodeji, ktorí sa vlámali do bytu Kardashian – West v Paríži, si odniesli šperky v odhadovanej hodnote 10 miliónov dolárov, vrátane prsteňa v hodnote 4,5 milióna dolárov. Ešte nie je spresnené, ktoré šperky boli odcudzené, alebo či boli poistené. Okrem Kardashianovej zásnubného prsteňa od Kanye Westa, ktorý jej dal v roku 2013, zmizol údajne aj druhý prsteň, ktorý jej dal  minulý mesiac, osadený obrovským kameňom.

Lupiči musia prísť na to, ako predať ukradnutý tovar na voľnom trhu. "Pokiaľ ide o diamantový prsteň, kameň s najväčšou pravdepodobnosťou skončí rozdelením na menšie kúsky," povedal Lee Henderson, dôstojník z SaferGems. "V opačnom prípade ho bude veľmi ťažké predať. Nikto to nebude riskovať." Henderson tvrdí, že kradnuté predmety takéhoto charakteru sú zvyčajne rozložené medzi legitímnych obchodníkov, takže je takmer nemožné zostaviť ich do pôvodnej podoby.

Ak sa lúpežníci pokúsia čo najrýchlejšie zbaviť šperkov, pravdepodobne ich budú musieť predať za nepatrný zlomok ich skutočnej hodnoty. Alebo sa rozhodnú počkať a zmeniť ich podobu na nepoznanie.

Rozdelenie drahokamu na menšie kúsky síce znižuje ich hodnotu, ale je ich aj oveľa ťažšie vystopovať. To isté platí aj pre iné typy ukradnutých šperkov, drahé kovy môžu dokonca roztaviť a predávať za cenu suroviny. Podľa Hendersona lupiči toto všetko mohli mať vopred premyslené, už našli odberateľa, s ktorým sa dohodli na predaji. "Mohli  byť dokonca odcudzené na objednávku," myslí si Handerson.

Skutočnosť, že šperky boli odcudzené od celebrít Kardashian – West, ktoré sa považujú za najuznávanejšie osobnosti, situáciu s predajom len komplikuje. "Keď už nič iné, bude oveľa ťažšie sa šperkov zbaviť," povedal Henderson, ktorý dodal, že ak je nejaký kus skutočne unikátny, je len malá nádej, že sa ho podarí dohľadať.

Ako prevenciu expert odporúča fotenie šperkov, snímky by mala v prípade krádeže dostať polícia. Šperky sa dajú tiež ošetriť laserovým nápisom, ktorý je neviditeľný voľným okom. Úrady tiež odporúčajú forenzné značenie majetku. Ide o systém ochrany majetku pomocou aplikácie syntetickej DNA s unikátnym kódom. Rovnako ako ľudská DNA je aj tá syntetická úplne jedinečná, čitateľná pod UV svetlom.

Francúzska polícia teraz vyšetruje, či páchateľom nepomáhal niekto z bezpečnostnej služby, ktorá bytový dom stráži. Celý prípad je veľmi podozrivý, pretože zlodeji prišli v čase,  keď Kim Kardashianová bol doma sama, aj jej osobný strážca bol mimo, údajne na párty so slávnymi príbuznými, s Kourtney a Kendall.

Páchatelia hovorili po anglicky, mali pomerne silný prízvuk, možno pochádzali z východnej Európy, do úvahy prichádza aj prepojenie s gangom Pink Panthers,  špecializujúcim sa na krádeže šperkov s vysokou hodnotou.

Kardashianová údajne prosila o svoj život, bála sa, že ju znásilnia. Vzhľadom k tomu, že zlodeji vzali aj dva mobilné telefóny, sa teraz obáva, že by sa na verejnosť mohli dostať osobné údaje a fotografie. Práve tieto mobilné telefóny mohli zohrať svoju úlohu v krádeži. Parížska polícia má podozrenie, Kradashianová, ktorá cez Instagram zverejňovala všetky miesta svojho pobytu, takmer každý okamih svojho života, ale aj šperky, ktoré nosila, týmto na seba upútala pozornosť zločincov.

Kardashianová niekoľko hodín po lúpeži odletela súkromným lietadlom do New Yorku za svojim manželom Kanye Westom. Lupiči dali prednosť úteku na dvoch kolesách, zdieľaných parížskych bicykloch. 

Súvisiace články

Aktuálne správy