Facebook chce mať vlastný eBay, spúšťa novú službu na predaj tovaru medzi užívateľmi

, ČTK;CNBC Foto: Facebook

Americká spoločnosť Facebook spúšťa novú službu Marketplace, ktorá sa zameriava na predaj a nákup rôzneho tovaru medzi užívateľmi sociálnej siete Facebook. Firma v pondelok uviedla, že nová služba bude v najbližších dňoch k dispozícii užívateľom starším ako 18 rokov v USA, Británii, Austrálii a na Novom Zélande. Marketplace bude konkurovať napríklad internetovej aukčnej sieni eBay.

V rámci služby Marketplace budú môcť užívatelia zverejniť fotografiu, popis a cenu predmetu, ktorý chcú predať. Fotografie sa budú zobrazovať ľuďom v blízkom okolí a prípadní záujemcovia sa budú môcť s predajcom spojiť. Ďalší postup bude záležať na vzájomnej dohode, Facebook sa nebude podieľať na zaistení platby ani na dodávke tovaru.

Nová služba bude v nasledujúcich dňoch dostupná používateľom mobilné aplikácie Facebook cez iPhone aj prístroje so systémom Android. Postupne by sa mala rozšíriť do ďalších krajín a v najbližších mesiacoch by mala byť k dispozícii aj pre verziu Facebooku pre osobné počítače.

Nová služba bude podľa analytikov súperiť skôr s inzertnými servermi či s portálom eBay než s internetovým obchodom Amazon. Vďaka prepojeniu s Facebook Messengerom si nedohadujete obchod s anonymným človekom. Tým, že si Facebook za jednotlivé transakcie neplánuje účtovať žiadne poplatky, mu dáva zásadnú výhodu pred konkurenciou.

Facebook tvrdí, že ľudia jeho sieť v posledných rokoch čoraz viac využívajú na predaj a nákup tovaru. Facebookovej skupiny zamerané na predaj a nákup navštívi každý mesiac viac ako 450 miliónov užívateľov. 

V pondelok ráno Facebook spustil svoj Marketplace na iOS a Android, 1,7 miliardy užívatelia mohli kupovať a predávať veci Počas niekoľkých hodín sa predávali veci, ktoré Facebook zakazuje. Drogy, sex, zbrane. Všetko, čo skoro od A do Z porušuje politické a spoločenské normy Facebooku.

Mary Ku, riaditeľka produktového manažmentu Facebooku, sa už ospravedlnila s tým, že šlo o technický problém. "Výsledkom bolo, že niektoré príspevky s obsahom, ktorý porušil naše zásady, boli viditeľné pre ľudí, ktorí navštívili Marketplace. Pracujeme na vyriešení problému a bude priebežne sledovať naše systémy, aby sme zaistili, že sa budú správne identifikovať a odstraňovať príspevky porušujúce pravidlá."

Súvisiace články

Aktuálne správy