Spotrebiteľské ceny v USA v auguste vzrástli o 0,2 %

Augustová jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, bola na úrovni 0,3 percenta.

Celková hladina spotrebiteľských cien v USA v auguste stúpla o 0,2 percenta. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny potravín a energií, bola na úrovni 0,3 percenta. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo práce. Celková medziročná inflácia bola na úrovni 1,1 percenta, čiže stále hlboko pod hodnotou 2 %, ktorá je cieľom amerického Federálneho rezervného systému (Fed). Medziročná augustová jadrová inflácia bola vo výške 2,3 percenta.

Rast jadrovej inflácie ťahalo zdraženie liekov o 0,9 percenta a zvýšenie cien zdravotníckych služieb, tiež o 0,9 percenta. Išlo o najvýraznejší rast cien v tejto kategórii od novembra 1990. Ceny potravín v auguste stagnovali, pričom mäso, hydina, ryby a vajíčka zlacňovali už dvanásty mesiac po sebe. Náklady na energie tiež stagnovali, keďže benzín zlacnel o 0,9 percenta, ale vykompenzovalo to zdraženie elektriny a zemného plynu.

Americká centrálna banka bude zasadať budúci týždeň a predpokladá sa, že svoje úrokové sadzby nezmení. Ekonómovia sú presvedčení, že Fed úroky nezvýši skôr ako v decembri. Steve Murphy, ekonóm Capital Economics, uviedol, že najnovšia správa o vývoji spotrebiteľských cien pravdepodobne tento názor nezmení. Inflačné tlaky naďalej rastú, ale veľmi postupne, uviedol.

Súvisiace články

Aktuálne správy