NABE predpovedá, že ekonomika USA tento rok stúpne o 1,5 %

Ešte v júni z prieskumu americkej Národnej asociácie podnikových ekonómov (NABE) vyplýval predpoklad, že hospodárstvo USA v tomto roku posilní o 1,8 %.

Rast amerického hrubého domáceho produktu (HDP) v za tento rok by mal byť na úrovni 1,5 percenta. Uviedla to v pondelok americká Národná asociácia podnikových ekonómov (National Association for Business Economic – NABE) na základe prieskumu medzi ekonómami. Znamená to, že ekonómovia oslovení v prieskume zredukovali svoje očakávania rastu HDP, keďže v júni predpovedali, že hospodárstvo USA v tomto roku posilní o 1,8 percenta.

NABE uviedla, že najnovší prieskum je už štvrtým kvartálnym prieskumom, v ktorom zúčastnení ekonómovia zhoršili svoje prognózy rastu HDP. Hlavným dôvodom je očakávanie menších podnikových investícií. Asociácia však poznamenala, že očakávania negatívne ovplyvňujú aj obavy z toho, aký bude výsledok amerických novembrových prezidentských volieb.

Pozitívnym znakom je to, že ekonómovia nepredpokladajú prenesenie slabšieho rastu HDP na spotrebiteľské výdavky. Podľa mediánového odhadu ekonómov reálna osobná spotreba v USA v tomto roku posilní o 2,7 percenta a v budúcom roku sa zväčší o 2,6 percenta. V porovnaní s výsledkami júnového prieskumu ide o zlepšenie predikcie o 0,1 percentuálneho bodu pre tento aj budúci rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy