9 zásadných rozdielov: Ste lakomec, alebo len šetrný človek?

, bloomberg;sky news Foto: thinkstock

Lakomstvo a šetrnosť majú k sebe blízko, ale medzi lakomcom a šetrným človekom je podstatný rozdiel. Vo svojej knihe I Will Teach You to Be Rich sa im venuje Ramit Sethi. Vy patríte do ktorej skupiny ľudí?

Lakomec  aj šetrný človek utráca vyvážene a žije život obklopený svojimi finančnými prostriedkami. Ku sporeniu aj investovaniu pristupujú obaja zdravo. Dokážu si stanoviť rozpočet aj ho dodržať. "Je veľa vecí, ktoré chcem, ale nemôžem si ich dovoliť. A kým si ich nebudem môcť dovoliť, budem sa musieť bez nich zaobísť," hovoria si. "Príliš neutrácaj. čo najviac sa snaž ušetriť." Ako sa dá rozonať, kedy je človek šetrný a kedy už patrí do kategórie lakomec? Tu je 9 rozdielov.

1. Lakomec sa zaujíma o cenu, šetrného človeka zaujíma hodnota.

2. Lakomec sa snaží kúpiť všetko čo najlacnejšie. Šetrný človek je ochotný priplatiť si za veci, ktoré si váži.

3. Lakomec svojím prístupom ovplyvňuje okolie, šetrný človek len sám seba.

4. Lakomec je lakomý, keď si dá obed za 5,50 a čašníkovi nedá navyše ani cent. Šetrný človek si objedná lacnejšie jedlo, ale na prepitnom nešetrí.

5. Lakomec sa k ostatným správa tak, že je vám nepríjemné to sledovať. Šetrný človek tiež môže byť nepríjemný, ale tým, že vám len nastavuje zrkadlo a tým vyvoláva pocit, že by ste so svojimi peniazmi mali zaobchádzať obozretnejšie.

6. Lakomec si starostlivo zapisuje, koľko mu kto dlží. Šetrní ľudia to robia tiež, ale nie všetci.

7. Lakomec sa bojí výčitiek, a preto niekedy o svojich výdavkoch radšej pomlčí. To isté ale platí pre šetrného jedinca

8. Lakomec sa za každú cenu snaží dostať niečo zadarmo. Šetrný človek zvýhodnené ponuky kvituje, ale chápe, že nie vždy sa podarí získať zľavu.

9. Lakomec sa orientuje na krátkodobé ciele, šetrný človek myslí viac na budúcnosť. 

Tak čo vám vyšlo? Ste šetrní, alebo skúpi? Odborníci z Nemecka tvrdia, že sa to dá zistiť aj na základe hmotnosti človeka. Štúdia bola zverejnená v časopise Journal of the Association for Psychological Science, vedci do laboratórneho experimentu zapojili 20 ľudí. Rozdelili ich na základe toho, či boli chudí, alebo tuční.

Štúdia, ukázala, že silnejší ľudia sú štedrejší, zatiaľ čo chudší majú tendenciu byť lakomejší. Formou hry s rozdávaním peňazí zistili, že v priemere chudší míňajú o 16 % menej. Ak sa rozhodnú s niekým sa podeliť, prednosť dávajú iným chudým ľuďom.

Nemeckí výskumníci merali počas pokusov ľuďom hladinu cukru v krvi a zistili, že tí s nižšou úrovňou sa s väčšou pravdepodobnosťou zachovajú sebecky. Hladina cukru ovplyvňovala správanie oboch skupín, ale účinky na tučnejších jedincov boli menej výrazné. Preto je najlepšie žiadať, napríklad o zvýšenie platu, vo chvíli, keď je dotyčný najedený. V tom momente je pravdepodobnejšie, že sa daný človek zachová štedrejšie. Na druhej strane to môže vysvetľovať, prečo sú ľudia niekedy nevrlí, keď držia diétu. "Naše údaje ukazujú, že ekonomické rozhodovanie je ovplyvnené tým, aká je telesná hmotnosť účastníkov a telesná hmotnosť ich oponentov, aj to aká je koncentrácia glukózy v krvi. To všetko je potrebné vziať do úvahy pri analýze o ekonomickom rozhodovaní," zhŕňajú svoju štúdiu vedci.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy