Maloobchodné tržby v Nemecku v apríli nečakane klesli

Maloobchodné tržby v Nemecku v apríli nečakane klesli, už druhý mesiac po sebe. To prekvapilo ekonómov, ktorí predpovedali, že ožijú a začnú rásť. Tento výsledok tak vyvoláva pochybnosti o tom, či spotrebiteľské výdavky pomôžu nemeckej ekonomike nabrať rýchlejšie tempo. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews s odvolaním sa na spolkový štatistický úrad Destatis.
Podľa najnovších údajov sa tržby maloobchodníkov v Nemecku po úprave o sezónne vplyvy v apríli znížili o 0,9 % v porovnaní s marcom, keď klesli o 1,4 %. Analytici pritom odhadovali, že sa aprílové tržby zvýšia medzimesačne o 0,9 %.
V medziročnom porovnaní však maloobchodný predaj v najväčšej ekonomike eurozóny v apríli vzrástol o 2,3 %. To je podstatne lepší výsledok ako v marci, keď sa zvýšil o 0,6 % a tiež výraznejší nárast ako o 1,7 %, s ktorým počítali analytici.
Štatistiky tiež ukázali, že predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov v Nemecku v apríli medziročne stúpol o 1,4 % a predaj nepotravinárskeho tovaru sa zvýšil o 2,8 %.
Za prvé štyri mesiace tohto roka vzrástol maloobchodný predaj v Nemecku medziročne o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy