Pokles zásob benzínu v USA podporil ceny ropy, WTI je na novom 7-mesačnom maxime

Ceny ropy dnes vzrástli zhruba o 1 %, pričom cena americkej WTI dosiahla nové 7-mesačné maximum. Trhy tak reagovali na výrazný pokles zásob benzínu a ropných destilátov v USA, zatiaľ čo ignorovali informácie o nečakanom raste zásob ropy. Informovala o tom agentúra Reuters.
Americké ministerstvo energetiky dnes oznámilo, že zásoby ropy v USA vzrástli za týždeň do 13. mája o 1,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov), zatiaľ čo analytici očakávali pokles o 2,8 milióna barelov. Americký ropný inštitút zasa vo svojej správe uviedol, že ropné zásoby minulý týždeň klesli o 1,1 milióna barelov. Vzrástli aj zásoby ropy v ropnom uzle v Cushingu, a to o 461.000 barelov, pričom dosiahli nové historické maximum.
Trhy sa však sústredili na informácie o zásobách benzínu. Tie podľa ministerstva energetiky klesli o 2,5 milióna barelov, zatiaľ čo analytici očakávali pokles len o 150.000 barelov. Podobne aj zásoby ropných destilátov, ktoré zahrňujú naftu a vykurovací olej, klesli o 3,2 milióna barelov. Analytici odhadovali pokles zásob ropných destilátov len na úrovni 642.000 barelov.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni vzrástla do 18.00 h SELČ o 49 centov (1 %) na 48,80 USD (43,27 eura) za barel, v priebehu obchodovania však dosiahla až 48,95 USD/barel. To bola najvyššia hodnota od polovice októbra minulého roka.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s júlovým kontraktom vzrástla o 37 centov na 49,65 USD za barel. Počas obchodovania sa zvýšila až na 49,85 USD/barel, čo znamená najvyššiu hodnotu od novembra minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy