Nových nezamestnaných v USA pribudlo viac, ako sa očakávalo

Počet nových nezamestnaných v krajine sa zvýšil o 17 tis. na sezónne upravených 274 tisíc.

Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátne dávky, minulý týždeň stúpol viac, ako sa očakávalo. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že v týždni končiacom sa 30. apríla sa počet nových nezamestnaných zvýšil o 17 tis. na sezónne upravených 274 tisíc. Minulotýždňový rast počtu nových nezamestnaných bol najvyšší od februára minulého roka.

Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že počet nových nezamestnaných sa zvýši na 260 tisíc. Počet nových nezamestnaných je však už 61 týždňov pod hranicou 300 tis., ktorá sa považuje za znak dobrej situácie na trhu práce. Ide o najdlhšie obdobie od roku 1973. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, minulý týždeň stúpol o 2 tis. na 258 tisíc.

Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters odhadujú, že v apríli v americkej ekonomike pribudlo 202 tis. nových pracovných miest. Predpokladajú pritom, že miera nezamestnanosti v krajine sa v apríli nezmenila a zostala na úrovni 5 % a priemerná hodinová mzda sa zvýšila o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy