Priveľa štátu, priveľa regulácie: Ako dokážu byrokratické zásahy ovplyvniť ekonomický rast

, mercatus.org Foto: TASR/Pavel Neubauer

V novej štúdii, Bentley Coffey, Patrick A. McLaughlin a Pietro Peretti skúmali vzťah medzi reguláciou, investíciami a hospodárskym rastom. Hľadali odpovede na dve ústredné otázky.

– Má nahromadenie regulačných predpisov nejaký vplyv na rozhodovanie firiem ohľadom ich investícií, ktoré vedú k inováciám a technologickému rastu?
– Ako tieto zmeny ovplyvňujú ekonomický rast?

Regulačná akumulácia, hromadenie regulačných rámcov počas určitého obdobia, sa podpísala pod zníženie hospodárskeho rastu medzi rokmi 1980 až 2012 v priemere o 0,8 percenta ročne.

Predpisy nútia spoločnosti, aby investovali menej do aktivít, ktoré zvyšujú produktivitu a rast, ako je výskum a vývoj, pretože musí presmerovať zdroje, aby dosiahli zhodu s regulačnými predpismi. Kým spomínaných 0,8 percenta sa môže zdať zanedbateľné, hospodársky rast je exponenciálny proces. Rast na budúci rok závisí na raste tohtoročnom, ktorý závisí na vlaňajšom. Je to rozdiel medzi tým, čo by ekonomika mohla dosiahnuť a akú mieru rastu v skutočnosti za dané obdobie dosiahla.

Vedci predostreli scenár, podľa ktorého by regulačné predpisy zostali na konštantnej úrovni z roku 1980. Štúdia zistila, že rozdiel medzi ekonomikou v hypotetickom scenári, kde sa regulačná akumulácia zastavila v roku 1980 a skutočným vývojom, sa dá vyčísliť na približne 4 bilióny amerických dolárov.

Pre ilustráciu, je to asi štvrtina americkej ekonomiky z roku 2012, čo znamená 13 000 dolárov na každého Američana. Výsledná strata HDP kvôli regulačnej akumulácii vo výške 4 biliónov dolárov by dokázala vytvoriť štvrtú najväčšiu ekonomiku na svete. Väčšiu ako Nemecko, Francúzsko či India.

Štúdia jasne odhaľuje potrebu regulačnej reformy (asi nielen v USA) a problémy spojené s akumuláciou predpisov. V USA sa federálne predpisy nahromadili v priebehu času do tej miery, že obsahujú viac ako jeden milión jednotlivých obmedzení. Keď sa regulátor rozhodne pridať ďalšie pravidlá k tejto hromádke, analytici okamžite zvažujú pravdepodobné prínosy a náklady na plnenie požiadaviek súvisiacich s ich zavedením. Ale už existujúci súhrn pravidiel má väčší dopad na ekonomiku ako analýza jediného pravidla odtrhnutého od tých ďalších. Nahromadenie predpisov v priebehu času vedie k duplicite, zastaraným a neraz aj protichodným pravidlám. Multiplicita regulačných obmedzení komplikuje a narúša rozhodovací proces firiem pôsobiacich v ekonomike.

Táto štúdia ukazuje, že ak firmy núti regulačná akumulácia zmeniť ich investičné rozhodnutia, odrazí sa to na spomalení procesu tvorby znalostnej ekonomiky a rozvoji technologických a kľúčových inovačných faktorov ekonomického rastu v dlhodobom horizonte.

Súvisiace články

Aktuálne správy