Dodávatelia môžu ukázať, či a ako súťaž stláča ceny energií nadol

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zdôrazňuje, že dodávatelia elektriny a plynu pre slovenské domácnosti teraz dostávajú priestor ukázať, či a ako konkurenčná súťaž medzi nimi skutočne stláča cenu elektriny a plynu nadol. Ceny elektriny a plynu na európskom trhu totiž klesli na niekoľkoročné minimum. Uviedol to hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.
Zdôraznil, že regulačný úrad totiž nestanovuje pevnú cenu, ale maximálnu, ktorú nie je možné prekročiť, nižšiu cenu však môžu ponúknuť odberateľom všetci dodávatelia.
Igaz pripomenul, že v snahe informovať odberateľov o aktuálnych cenách komodít na svetových trhoch, ktoré tvoria približne polovicu nákladov na energiu, začal ÚRSO zverejňovať vývoj cien elektriny a plynu na burzách.
„Ak výrazne klesnú ceny komodít na svetovom trhu, chceme, aby sa takto vytváral väčší tlak na dodávateľov a svojim odberateľom ponúkli výhodnejšiu ponuku. Tieto dáta poslúžia tak domácnostiam, ako aj firmám,“ vysvetlil predseda úradu Jozef Holjenčík. Aktuálne ceny na trhoch sa budú uverejňovať v mesačných intervaloch a bude možné nájsť ich na webovej stránke úradu v sekcii „Pre spotrebiteľa“.

Súvisiace články

Aktuálne správy