Ceny ropy ďalej klesajú

Ropa dnes prehĺbila svoje straty. Ceny komodity zamierili nadol po tom, ako Saudská Arábia naznačila, že zmrazí svoju produkciu, len ak sa k tejto iniciatíve pripojí aj Irán. To vyvolalo pochybnosti o tom, či sa svetovým producentom podarí 17. apríla na stretnutí v Katare uzavrieť dohodu o zmrazení ťažby ropy na januárovej úrovni, aby tak podporili rast jej cien. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Irán, ktorý sa po januárovom zrušení sankcií Západu snaží dohnať stratené príjmy z predaja ropy a zvyšuje produkciu, sa však neplánuje zúčastniť na rokovaní v Katare. Teherán vyhlásil, že sa zapojí do diskusie o zmrazení ťažby až po tom, keď jeho produkcia dosiahne 4 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne.
Navyše, ťažba ropy v Rusku dosiahla v marci nový postsovietsky rekord, čo vyvoláva ďalšie pochybnosti o schopnosti veľkých producentov dohodnúť sa na zmrazení ťažby.
Barel americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate s dodávkou v máji sa dnes o 17.46 SELČ predával po 36,52 USD (32,09 eura). To je o 27 centov menej ako predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.
Cena júnového kontraktu na dodávku severomorskej ropnej zmes Brent dnes klesla o 51 centov na 38,16 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy