Aktivita v čínskom výrobnom sektore v marci klesla

Aktivita v čínskom výrobnom sektore aj v marci klesla, ale najmenej za 13 mesiacov. To podľa analytikov signalizuje, že v ekonomike sa už začínajú prejavovať stimuly, ktoré vláda zaviedla na jej podporu. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na prieskum súkromných spoločností Caixin a Markit Economics.
Podľa tohto prieskumu sa index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora v marci zvýšil na 49,7 bodu z februárových 48 bodov, ale udržal sa pod zlomovou hranicou 50 bodov. Práve tá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.
Marcová hodnota indexu je ale najvyššia za 13 mesiacov a je tiež vyššia ako 48,3 bodu, čo očakávali analytici.
A zároveň oficiálny PMI čínskeho štatistického úradu a logistickej federácie už dokonca v marci prekročil zlomovú hranicu a vyšplhala sa na 50,2 bodu zo 49 bodov vo februári. Analytici pritom predpovedali, že dosiahne 49,3 bodu.
Súkromné spoločnosti Caixin a Markit Economics uskutočňujú prieskum v stredných a malých podnikoch, ktoré sú pod väčším tlakom a viac pociťujú dôsledky spomaľovania ekonomiky aj zvýšenie finančných nákladov. Štatistický úrad pri prieskumoch oslovuje najmä veľké štátne firmy.
Marcový oficiálny PMI zo sektora služieb vrástol na 53,8 bodu z 52,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy