V súkromnom sektore USA sa vytvorilo v marci viac miest, než sa očakávalo

V súkromnom sektore USA sa v marci vytvorilo o niečo viac pracovných miest, než sa očakávalo. Motorom rastu boli nové pracovné miesta v stavebníctve, maloobchode a preprave. Informovali o tom agentúry AP a RTTNews.
Zamestnanosť v súkromnom sektore sa v marci zvýšila o 200.000 po náraste o 205.000, uviedla spoločnosť ADP. Ekonómovia počítali, že počet pracovných miest stúpne o 195.000. ADP revidovala tiež februárový údaj z pôvodne uvádzaných 195.000.
Podľa ADP aj finančný sektor zaznamenal solídnu tvorbu pracovných miest, zatiaľ čo zamestnanosť vo výrobnom sektore takmer stagnovala.
Vyššie uvedené údaje signalizujú, že americká ekonomika naďalej generuje nové pracovné miesta aj napriek obavám, že jej rast sa v 1. kvartáli spomalil pre ochladenie globálneho hospodárstva a opatrnosť spotrebiteľov.
Ministerstvo práce zverejní oficiálnu správu o vývoji na trhu práce v piatok (1. 4.). Ekonómovia, oslovení firmou FactSet, predpovedajú, že americkí zamestnávatelia vytvorili v marci 200.000 pracovných miest po 242.000 vo februári a miera nezamestnanosti zostala na úrovni 4,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy