Čínsky HDP porastie najpomalšie za štvrťstoročie

Hrubý domáci produkt Číny podľa prognózy Ázijskej rozvojovej banky v tomto roku posilní iba o 6,5 %, čo by bolo najmenej za štvrť storočia. Čínska vláda plánuje pre rok 2016 rast o 6,5 až 7 %.

Tempo ekonomického rastu Číny sa v tomto roku spomalí na úroveň 6,5 % po vlaňajšom posilnení o 6,9 %. Uviedla to Ázijská rozvojová banka (ADB) vo svojom najnovšom výhľade ázijskej ekonomiky, ktorý zverejnila v stredu. Banka tak predpovedá, že hospodársky rast Číny bude v tomto roku najpomalší za štvrťstoročie, ale spomaľovanie ekonomiky krajiny bude podľa nej pokračovať a v budúcom roku vzrastie iba o 6,3 %.

Prognózu rastu čínskeho hrubého domáceho produktu (HDP) Ázijská rozvojová banka vo svojom najnovšom výhľade zhoršila, keďže ešte v decembri predpovedala, že v tomto roku posilní o 6,7 %. Čínska vláda pre rok 2016 plánuje rast HDP v pásme 6,5 až 7 %. Prognóza Ázijskej rozvojovej banky sa tak nachádza na dolnej hranici tohto plánovaného pásma.

Ázijská rozvojová banka zhoršila aj prognózu ekonomického rastu celej skupiny 45 rozvíjajúcich sa krajín ázijsko-tichomorského regiónu. Banka odhaduje, že hospodárstvo regiónu v tomto roku posilní o 5,7 % a rovnakým tempom podľa nej bude rásť aj v roku 2017. V decembri ADB predpovedala, že ekonomika regiónu v roku 2016 posilní o 6 % po minuloročnom raste o 5,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy