Počet firemných konkurzov v Rakúsku v 1. kvartáli vzrástol

Počet firemných konkurzov v Rakúsku v 1. kvartáli medziročne vzrástol. Podľa informácií združenia na ochranu veriteľov KSV 1870 došlo celkovo k 1356 konkurzom, čo predstavuje zvýšenie o 7 %. Z tohto počtu bolo 850 (+12 %) novootvorených konkurzných konaní. KSV však v strednodobom horizonte neočakáva pokles počtu bankrotov. Informovala o tom agentúra APA.
Výrazný nárast však zaznamenali osobné bankroty zamestnancov, ktoré sa medziročne zvýšili takmer o 38 % na 6200. Expert KSV Hans Georg Kantner označil tento vývoj za rizikový, keďže v časoch rastúcej nezamestnanosti zostáva len dúfať, že aspoň časť pracovných miest zostane zachovaná.
Naproti tomu za uspokojivý považuje Kantner nízky počet neotvorených konkurzných konaní firiem. Práve otvorenie konkurzu totiž ponúka možnosť ukončiť často dlhoročné problémy a uskutočniť sanáciu.
Alarmujúca je odhadovaná suma záväzkov. V porovnaní s takmer 320 miliónmi eur za 1. kvartál 2015 sa totiž záväzky v prvých troch mesiacoch tohto roka zvýšili až na 1,2 miliardy eur. Podľa Kantnera za to môžu bankroty dvoch holdingových spoločností. Activ Solar dlhuje 500 miliónov eur a Slav Handel, ktorý má záväzky na Ukrajine, 113 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy