Rally ešte neskončila, tvrdí HSBC: Kroky Fedu, oslabovanie dolára a záporné úrokové sadzby hrajú do karát zlatu

, HSBC;Citigroup Foto: SITA/AP

Podľa analytikov z HSBC nie je zlatá rally ani zďaleka na konci. Vymenúvajú niekoľko faktorov, ktoré môžu byť pre rast ceny zlata v budúcnosti rozhodujúcimi.

Zlato má za sebou v prvom kvartáli výrazné posilnenie z 1060 USD za uncu až k 1270 USD za uncu. HSBC svoj predpoklad pokračovania rally na trhu so zlatom zakladá na historických dátach, podľa ktorých kov po tom, čo Fed zdvihol úrokové sadzby a naštartoval cyklus sprísňovania monetárnej politiky, rástlo zhruba 100 nasledujúcich dní pred následnou korekciou. "V štyroch predchádzajúcich cykloch uťahovania menovej politiky Fedu cena zlata najskôr klesla, ale v nasledujúcich 100 dňoch letela hore. Hoci už podstatná časť tohto intervalu uplynula, vzhľadom k pokračujúcim očakávaniam ohľadom zvyšovania sadzieb máme za to , že rally môže pokračovať dlhšie než tomu bolo v minulosti," hovorí James Steel, šéf analytikov trhu s drahými kovmi v HSBC. Ekonómovia HSBC očakávajú ďalšie zvýšenie zo strany FEDu v júni.

Podľa HSBC existujú tri fundamentálne dôvody, prečo by malo posilňovanie zlata pokračovať aj po týchto 100 dňoch, a to aj napriek stabilizácii finančných trhov.

– priveľmi holubičia nálada Fedu,   
– medvedia nálada na trhu s dolárom,   
– záporné úrokové sadzby centrálnych bánk ešte nejaký ten čas pretrvajú.

Na svojom marcovom zasadnutí ponechal Fed sadzby bez zmeny a naznačil, že posúva svoje plány zvyšovania úrokov na neskôr. Rovnako tak znížil odhad počtu zvýšenie v tomto roku zo štyroch na dva, čo je podľa HSBC pre zlato dobrá správa.

"Veľkú úlohu v našom očakávaní, že žltý kov na tom bude dobre, hrá skutočnosť, že trh so zlatom sa prispôsobí menšiemu počtu zvýšení sadzieb a celkovo veľmi slabému cyklu uťahovania monetárnej politiky. Opatrnejší postup Fedu a posunutie zvyšovania sadzieb na neskôr naštartovali rast ceny zlata a zníženie obmedzeného počtu zvýšení udrží trh v nákupnej nálade. Jednoducho povedané, čím dlhšie bude Fed otáľať s rastom sadzieb, tým lepšie pre zlato," tvrdia analytici z HSBC.

Ďalší argument pre rast ceny zlata vychádza z toho, že holubičia nálada Fedu povedie k oslabovaniu dolára. Ten za posledné dva roky posilnil o 20 % a je možné, že najmä v posledných mesiacoch bolo toto posilňovanie ťahané tým, že obchodníci očakávali zdvíhanie sadzieb a započítali to do hodnoty americkej meny. Fed svojimi krokmi tento optimizmus trochu schladil. "Vzhľadom na to, že posledné zasadnutie FOMC bolo viac holubičie, než sa očakávalo, mohlo by to mať vplyv na opätovné oslabenie dolára. Menoví stratégovia z HSBC poukazujú na to, že tento trend naberá na sile, čo je pre zlato opäť pozitívne. Vzhľadom k tomu, že Fed znížil svoje prognózy zvyšovania sadzieb a ECB a Bank of Japan už nebojujú za oslabenie svojich mien, menoví analytici z HSBC očakávajú kurz eurodolára na konci roka okolo hodnoty 1,20 EUR / USD, čo tiež podporuje naše očakávania ohľadom zvyšovania ceny zlata," hovorí Steel.

Posledným dôvodom pre optimizmus ohľadom zlata je podľa HSBC šírenie záporných úrokových sadzieb centrálnych bánk po celom svete. Eurozóna, Švédsko, Švajčiarsko a Japonsko sa už pohybujú v negatívnom teritóriu a nezdá sa, že by s tým chceli v blízkom čase skončiť. Centrálne banky po celom svete znížili úrokové sadzby od roku 2008 dohromady viac ako 600-krát. Jedným z nich bolo posledné zníženie sadzieb zo strany ECB, ktoré by mohlo byť podľa jej šéfa Maria Draghiho posledným. Cieľom posledného zníženia depozitnej sadzby ECB na -0,4 % je naštartovanie inflácie v eurozóne, ktorá sa momentálne nachádza pod nulou, a pokúsiť sa ju dotlačiť až na cieľové 2 %. Medzi centrálnymi bankami sa táto móda negatívnych sadzieb rýchlo rozšírila, podľa analytikov zo Citigroup ide ale skôr o výraz zúfalstva. "Podľa nášho názoru je inflácia stále príliš nízko, pričom pripravenosť centrálnych bánk oslabovať meny, alebo aspoň zamedziť ich zhodnoteniu, ako neoddeliteľná súčasť ich snahy o dosiahnutie inflačných cieľov naznačuje, že trend záporných úrokových sadzieb bude pravdepodobne pokračovať. Pravdepodobne sa v nasledujúcich rokoch stanú bežným nástrojom menovej politiky v mnohých krajinách, pričom očakávame, že budú naďalej klesať, možno aj omnoho výraznejšie, ako sa aktuálne odhaduje. Nedávny vývoj na finančných trhoch a rastúce riziká týkajúce sa výhľadu globálneho rastu zvyšujú pravdepodobnosť častejšieho a výraznejšieho znižovania sadzieb v mnohých krajinách," napísali analytici z americkej banky. S pokračujúcim uvoľňovaním monetárnej politiky budú klesať výnosy bezpečných dlhopisov. Ide o zvlášť zlú správu pre banky alebo poisťovne, ktorých ziskovosť je závislá na výnosoch z (relatívne) bezpečných aktív.

"Rastúci počet centrálnych bánk zavádzajúcich záporné sadzby odráža pokračujúcu slabosť globálnej ekonomiky a je podľa nás tiež podporným faktorom pre žltý kov. Záporné sadzby sú znamením krízy, čo môže viesť k rastu dopytu po zlate ako zabezpečení. Zároveň znižujú obstarávacie a skladovacie náklady spojené so zlatom , čo tiež vedie k zvýšeniu dopytu," uzatvára James Steel.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy