Európske podniky ušetrili vďaka nízkym úrokom až 400 miliárd eur

Spoločnosti v eurozóne profitujú z nízkych úrokových sadzieb. Podľa štúdie ING-Diba od januára 2009 do decembra 2015 ušetrili len na úrokoch na bankové úvery približne 400 miliárd eur. Táto suma zodpovedá takmer desiatim percentám v súčasnosti otvorených úverov. Informovala agentúra DPA.
Najväčšie úspory získali talianske spoločnosti (86 miliárd eur), francúzske (79 miliárd eur) a nemecké (73 miliárd eur). „Hoci sporiteľov v eurozóne politika nízkych úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) nepotešila, podniky z nej profitujú,“ skonštatoval hlavný ekonóm ING-Diba Carsten Brzeski.
Napríklad, v polovici roka 2008 boli poskytnuté firemné úvery vo výške viac než milióna eur s viac než päťročnou splatnosťou a priemernou úrokovou sadzbou 5,6 %. V septembri 2015 získali podniky porovnateľné úvery s 2,2-percentným úrokom. Priemerná splatnosť firemných úverov v eurozóne sa predĺžila z takmer piatich rokov (2008) na takmer 5,5 roka (2015).
Podľa Brzeskiho voľná peňažná politika ECB síce našla cestu aj do súkromného sektora eurozóny, avšak nedokázala podporiť investície, napríklad, pre neistotu o budúcnosť eurozóny či pretrvávajúcu vysokú zadlženosť mnohých firiem. „Preto stále nie je isté, či ďalšie kolo uvoľnenia peňažnej politiky bude mať želaný účinok,“ hovorí ekonóm. Guvernér ECB Mario Draghi totiž vyvolal nádeje, že ECB politiku uvoľní už 10. marca na nadchádzajúcom zasadnutí Rady guvernérov.
ECB v podstate odstránila úrokové sadzby. Hlavná sadzba totiž dosahuje len 0,05 %. Navyše banka zaplavuje trhy lacnými peniazmi prostredníctvom nákupov štátnych dlhopisov a ostatných cenných papierov. Očakáva sa, že táto politika zostane v platnosti minimálne do marca budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy