Zničené podlahy a zatečené maľovky sú najčastejšie škody v domácnostiach

Najčastejšími poistnými udalosťami v domácnosti sú škody spôsobené vodou, najmä prasknuté potrubia a roztrhnuté radiátory a následne zničené podlahy a koberce, alebo zatečené steny a maľovky. Veľmi časté sú aj požiare. Ako informovala TASR Lucia Muthová z poisťovne Allianz-SP, v súčasnosti majú každý deň nahlásený minimálne jeden požiar. Pri nich ide o rozsiahle škody, keď je kompletne zhorený alebo zadymený nábytok a ostatné zariadenie.
Príčinou častých požiarov sú najmä skraty na elektroinštalácii. Klienti často podcenia revíziu elektroinštalačných zariadení a komínov, prípadne je revízia spravená neodborne a nekvalitne. Časté škody v domácnosti spôsobujú aj živelné pohromy, najmä atmosférické zrážky a víchrice. Silný vietor poškodí strechu, cez ktorú zatečú obvodové múry, podlahy a nábytok. Medzi škodcov domácností patria nezriedka aj zlodeji, ktorí majú zálusk na hodnotné zariadenie. Pri krádežiach v domácnosti klienti najčastejšie hlásia odcudzenie elektroniky, ale aj rodinných šperkov, najmä zlata.
Podľa Muthovej je dôležité správne ohodnotiť cennosti. „Najčastejšou chybou, s ktorou sa stretávame pri poistení, je dojednanie nízkej poistnej sumy, ktorá nezodpovedá reálnej hodnote vecí. Pri vzniku poistnej udalosti tak poisťovňa škody preplatí len do výšky stanovenej poistnej sumy a klient si nemôže obnoviť svoju domácnosť v hodnote, ktorú mal pred vznikom poistnej udalosti,“ uzatvára Muthová.

Súvisiace články

Aktuálne správy