Francúzska vláda chce presadiť liberalizáciu trhu práce

Vláda je otvorená diskusii, návrh zákona, ktorý uľahčuje podmienky rušenia pracovných miest, však nestiahne, tvrdí premiér Manuel Valls

Francúzska vláda je otvorená diskusii o prípadných zmenách v navrhovanom zákone o liberalizácii trhu práce, legislatívu však nestiahne. Uviedol to v utorok premiér Manuel Valls. Vláda v Paríži chce zamestnávateľom uľahčiť podmienky prepúšťania a zaviesť limity pre kompenzácie za zrušené pracovné miesta alebo umožniť firmám, aby si stanovili vlastné pravidlá pre odmeňovanie za nadčasy.

„(Zmeny) chcem doviesť do konca,“ povedal Valls v utorok pre rozhlasovú stanicu RTL. Pozmeňujúce návrhy bude možné predkladať do 9. marca, kedy zákon schvaľuje vláda, ako aj v rámci parlamentnej rozpravy, ktorá sa začína 4. apríla, dodal premiér. Na otázku, či plánuje legislatívu spojiť s hlasovaním o vyslovení dôvere vláde, Valls opakovane odmietol odpovedať.

Návrh zákona zverejnený minulý týždeň kritizujú radikálne ľavicové aj umiernené odborové zväzy. O ďalšom postupe rokujú odborári v utorok a nevylučujú aj zvolanie štrajkov. Zákon, ktorý spochybňuje tradičné piliere francúzskej ľavicovej politiky, kritizuje aj časť členov vládneho kabinetu. Zmeny naopak podporil európsky komisár Pierre Moscovici, bývalý minister financií vo vláde socialistického prezidenta Francoisa Hollandea. Ako uviedol, Francúzsko nutne potrebuje reformu trhu práce s cieľom dosiahnuť rovnováhu medzi záujmami firiem a právami zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy