Spotrebiteľské ceny v Nemecku tento mesiac medziročne vzrástli

Spotrebiteľské ceny v Nemecku tento mesiac medziročne vzrástli, ale v medzimesačnom porovnaní naopak klesli, a najstrmšie za uplynulý rok. Miera inflácie v najväčšej ekonomike eurozóny zostáva stále nízka, hlboko pod cieľovou hranicou Európskej centrálnej banky (ECB). Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Podľa rýchleho odhadu spolkového štatistického úradu Destatis sa index spotrebiteľských cien v Nemecku v januári 2016 zvýšil medziročne o 0,5 % po 0,3-% raste vlani v decembri.
V medzimesačnom porovnaní však spotrebiteľské ceny v Nemecku v januári tohto roka klesli o 0,8 %. Môže za to pád cien ropy a slabý výkon rozvíjajúcich sa ekonomík.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v januári odhadom vzrástol medziročne o 0,4 %. Ak spresnené údaje potvrdia rýchly odhad, januárové tempo rastu HICP bude najvyššie od mája 2015, keď dosiahlo 0,7 %.
Ale medzimesačne sa HICP znížil o 0,9 %, najstrmšie od januára 2015.
Destis zverejní spresnené údaje za január 12. februára. Analytici pozorne sledujú vývoj inflácie v Nemecku, pretože im signalizuje, ako sa budú vyvíjať spotrebiteľské ceny v celej eurozóne. Na základe týchto údajov predpovedajú, že miera inflácie v celej eurozóne v januári vzrastie medziročne o 0,4 až 0,2 %. Cieľom ECB je však inflácia tesne pod úrovňou 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy