Tajomné milióny na premiérovom účte: Nebola to korupcia, väčšinu už majú Saudi späť

, Reuters;ČTK Foto: SITA;TASR

Suma 681 miliónov dolárov, ktorá sa vlani objavila na osobných bankových účtoch malajzijského premiéra Najiba Razaka, bola darom od saudskej kráľovskej rodiny. Podľa generálneho prokurátora nešlo o korupciu. Premiér väčšinu sumy vrátil, avšak 61 miliónov dolárov si nechal.

"Som spokojný so zisteniami, že tieto peniaze nemali formu korupcie alebo úplatkárstva," vyhlásil prokurátor na náhle zvolanej tlačovej konferencii. Uviedol, že premiér neudal dôvod, prečo mu Saudovia tieto peniaze previedli, a vyšetrovatelia sa o to ani nemienia zaujímať. "Je to medzi ním a saudskou rodinou," povedal malajzijský generálny prokurátor Mohamed Apandi Ali podľa agentúry Reuters. Dodal, že Najib vrátil Saudom 620 miliónov dolárov z tejto sumy "ako nevyužité".

Vlani v júli malajzijské úrady začali vyšetrovať štátny fond 1MDB kvôli podozreniu médií, že z neho boli prevedené stovky miliónov dolárov na premiérovo osobné konto. Pre Najiba to znamenalo najväčšiu krízu v jeho politickej kariére. Tvrdil však, že od fondu 1MDB nikdy pre svoju osobnú potrebu žiadne peniaze neprijal. Vlani kvôli premiérovmu škandálu protestovali ľudia v uliciach.

Už v auguste malajzijská protikorupčná komisia oznámila, že suma na bankových účtoch premiéra pochádzala z darov, nie zo zadlženého štátneho investičného fondu, ktorý Razak pred rokmi založil. Totožnosť darcov vo vtedajšom vyhlásení neoznámili a premiérovi oponenti museli vyzvať komisiu, aby darca zverejnila.

O mesiac skôr pritom vtedajší generálny prokurátor Abdul Gani Patail tvrdil, že má od vyšetrovateľov dokumenty spájajúce premiéra s fondom. Vláda však Ganiho odstavila ešte pred jeho plánovaným odchodom do výslužby. Najib sa tiež zbavil ďalších kritikov pri zmenách v kabinete.

Denník The Wall Street Journal vo svojom júlovom článku uvádzal, že na Najibove kontá bolo poukázaných päť vkladov. Dve veľké transakcie v objeme 620 miliónov a 61 miliónov sa odohrali v marci 2013 pred parlamentnými voľbami.

Ak by vyšetrovatelia rozhodli, že je potrebné začať trestné stíhanie, bol by Najib prvým trestne stíhaným predsedom malajzijskej vlády. Jeho koaličný Národný front je pri moci od roku 1957, kedy Malajzia získala nezávislosť na Británii.

Súvisiace články

Aktuálne správy