Obavy zo spomalenia čínskej ekonomiky sú prehnané

Obavy zo spomalenia čínskej ekonomiky sú prehnané. Zhodli sa na tom poprední svetoví finančníci aj polici na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose. Reagovali tak na nedávne turbulencie na trhoch, ktoré vyvolali obavy o budúcnosť druhého najväčšieho svetového hospodárstva. Informovala o tom agentúra DPA.
„Nie sme svedkami tzv. tvrdého pristátia, ale transformácie (čínskej ekonomiky),“ uviedla generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová počas diskusie o vyhliadkach ekonomík v tomto roku.
Globálnymi trhmi v predchádzajúcich týždňoch otriasli nielen slabé údaje z čínskeho výrobného sektora, ale aj devalvácia čínskej meny a intervencie Pekingu.
MMF tento týždeň vo svojej prognóze predpovedal Číne spomalenie tempa rastu ekonomiky z vlaňajších 6,9 % na 6,3 % v roku 2016, čo bude jej najslabší výkon za 25 rokov.
Čínska ekonomika v uplynulých rokoch solídne expandovala, o viac ako 7 % ročne. Jej spomaľovanie je tiež dôvodom, prečo MMF znížil svoju predpoveď pre globálne hospodárstvo, ktoré podľa jeho najnovšieho odhadu tento rok vzrastie o 3,4 %.
Guvernér japonskej centrálnej banky Haruhiko Kuroda aj ďalší účastníci diskusie sa tiež zhodli na tom, že spomalenie čínskej ekonomiky sa dalo očakávať vzhľadom na jej transformáciu na hospodárstvo, ktorého motorom je spotreba, a nie priemysel a investície.
Svetoví lídri pripustili, že slabší výkon čínskej ekonomiky predstavuje riziko pre rast globálneho hospodárstva. Obávajú sa najmä prudkého zníženia dopytu v ázijskej krajine, ktorý by mohol viesť k ďalšiemu poklesu cien ropy a v konečnom dôsledku ku globálnej recesii. No väčšina lídrov sa domnieva, že k recesii nedôjde.
Šéfka MMF považuje za ďalšie hrozby pre svetovú ekonomiku nízke ceny ropy a komodít, ako aj rozdiely v menovej politike eurozóny a USA, ktoré majú za následok presmerovanie toku peňazí do USA a ich odlev z iných regiónov.
Čo sa týka Európy, migračná kríza a hrozba odchodu Británie z Európskej únie (EÚ) vyvolávajú najväčšie znepokojenie, skonštatovala Lagardeová. Dúfa preto, že Londýn sa dohodne s EÚ na reformách, ktoré požaduje, a vyhne sa tzv. „Brexitu.“ To by podľa nej viedlo k väčšej stabilite a súdržnosti európskeho bloku.

Súvisiace články

Aktuálne správy