Stop daňovým rajom: Percento najbohatších už vlastní viac než zvyšok ľudstva

, Oxfam,ČTK Foto: TASR

Rozdiel medzi menšinou najbohatších a zvyškom obyvateľov sa v posledných 12 mesiacoch neobyčajne prehĺbil, uviedla mimovládna organizácia Oxfam. Pred tradičným Svetovým ekonomickým fórom v Davose vyzvala jeho účastníkov, aby sa postavili proti zvyšovaniu tejto nerovnosti.

Percento najbohatších ľudí sveta začalo v roku 2015 vlastniť viac než zvyšných 99 percent obyvateľov planéty. Uviedla to dnes podľa agentúry AP mimovládna organizácia Oxfam, ktorá začiatkom minulého roka predvídala, že sa tak stane v roku 2016, teda o rok neskôr.

"Rozdiel medzi menšinou najbohatších a zvyškom obyvateľov sa v posledných 12 mesiacoch neobyčajne prehĺbil," uviedla organizácia. V správe krátko pred tradičným Svetovým ekonomickým fórom v Davose vyzvala jeho účastníkov, aby sa postavili proti zvyšovaniu tejto nerovnosti, predovšetkým ukončením takzvaných daňových rajov.

Podľa autorov sa bohatstvo chudobnejšej polovice populácie prepadlo medzi rokmi 2010 a 2015 o 41 percent. Celkové imanie 62 najbohatších osôb sveta sa v rovnakom období zvýšilo o 500 miliárd dolárov na zhruba 1,76 bilióna dolárov. Kým dnes je to len 62 osôb, pred piatimi rokmi to bolo 388 ľudí.

"Nemôžeme ďalej nechať stámilióny osôb trpieť hladom, zatiaľ čo zdroje, ktoré by im mohli pomôcť, hromadí niekoľko najbohatších ľudí," uviedla podľa agentúry AFP predstaviteľka Oxfam pre otázky daňovej spravodlivosti a nerovností Manon Aubryová.

Oxfam je medzinárodná charitatívna organizácia, ktorá pod hlavičkou Oxfam International združuje viac ako desať národných organizácií zameraných na odstránenie chudoby a nespravodlivosti vo svete.

Svetové ekonomické fórum vo švajčiarskom Davose sa uskutoční od stredy do soboty. Jeho 46. ročníka sa zúčastní rad politických a ďalších osobností, napríklad premiér David Cameron či americký minister zahraničia John Kerry. Očakávajú sa podľa AP ale aj herci ako Leonardo Di Caprio či Kevin Spacey.

Aj keď svetoví vodcovia stále viac hovoria o potrebe riešiť nerovnosť, priepasť medzi najbohatšími a zvyškom sveta sa za posledných 12 mesiacov naďalej dramaticky rozšírila. Vlani v Davose Oxfam predpovedal, že 1 % obyvateľstva bude už čoskoro vlastniť viac ako všetci ostatní, predikcia sa naplnila ešte pred koncom roka.

"Daňové raje sú jadrom globálneho systému, ktorý umožňuje veľkým korporáciám a bohatým jednotlivcom, aby sa vyhli plateniu svojho spravodlivého podielu, zbavujú vlády, bohaté aj chudobné, zdrojov, ktoré potrebujú na poskytovanie životne dôležitých verejných služieb a riešenia rastúcej nerovnosti,“ povedal Raymond C. Offenheiser, prezident Oxfam America.

Celosvetovo sa odhaduje, že celkovo 7,6 bilióna dolárov individuálneho bohatstva leží na sedí offshore účtoch, je to dvanástina z celkového objemu. Ak by sa platila daň z príjmov, ktoré toto bohatstvo vytvára, vlády by mali k dispozícii každý rok o 190 miliárd dolárov viac.

Oxfam tiež zdôraznil, že 9 z 10 tohtoročných partnerov Svetového ekonomického fóra má zastúpenie aspoň v jednom daňovom raji, a odhaduje sa, že vyhýbanie sa plateniu daní nadnárodnými spoločnosťami stoja rozvojové krajiny najmenej 100 miliárd dolárov ročne. Firemné investície v daňových rajoch za obdobie medzi rokmi 2000 až 2014 narástli takmer na štvornásobok.

Hoci sa počet ľudí žijúcich v extrémnej chudobe zredukoval medzi rokmi 1990 a 2010 na polovicu, priemerný ročný príjem najchudobnejších 10 % obyvateľstva sa za ostatné štvrťstoročie v priemere zvýšil o menej ako 3 doláre za rok. Ak by nerovnosť v rámci krajín počas tohto obdobia nerástla, ďalších 200 miliónov ľudí by dokázalo uniknúť chudobe.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy