Prepad cien ropy Buffetta netrápi, na čiernom zlate dokáže zarábať aj dnes

, SEC Foto: SITA

Zatiaľ čo ceny ropy pokračujú v poklese legendárny investor Warren Buffett ďalej v pokoji posilňuje svoje stávky na čierne zlato prostredníctvom prikupovania akcií texaskej ropnej firmy Philips 66. Ale nie je to stávka na ťažbu.

Podľa povinného hlásenia pre amerického burzového regulátora Warren Buffett ku koncu roka 2015 nakúpil zhruba 5 miliónov akcií firmy Phillips 66, čím navýšil hodnotu svojho podielu v spoločnosti na asi 5 miliárd dolárov.

Zatiaľ čo energetický sektor ako celok sa nachádza kvôli prepadu cien ropy pod silným tlakom, firme Phillips 66 sa darí. Od konca minulého augusta, keď Buffett vo firme kúpil 10 % podiel, akcie Phillips 66 pridávajú necelé štyri percentá.

Spoločnosť sa totiž neorientuje na ťažbu ropy, ale jej prepravu a skladovanie (takzvaný midstream) a spracovanie (takzvaný downstream). Darí sa hlavne rafinérskym aktivitám. Zisk z tohto segmentu sa firme v minulom treťom štvrťroku zhruba zdvojnásobil na 1,003 miliardy dolárov z 558 miliónov dolárov.

Buffett väčšinou vie, čo robí. A jeho ochota vstupovať do fundamentálne zdravých firiem v čase, keď sú ceny ich akcií nízke a väčšina trhu vypredáva, sa už mnohokrát ukázala ako vynikajúci predpoklad pre úspešné investície.

Súvisiace články

Aktuálne správy