ECB bude možno musieť znížiť inflačný cieľ, hovorí UBS

V súčasnosti je cieľom ECB miera inflácie v eurozóne vo výške takmer dvoch percent. Dosiahnutie tohto cieľa však ohrozuje nepriaznivý výhľad.

Nepriaznivý výhľad rastu v Európe v nasledujúcich desaťročiach by mohol viesť k tomu, že Európska centrálna banka (ECB) zníži svoj inflačný cieľ už budúci rok. V stredu to uviedol analytický tím spoločnosti UBS. V súčasnosti je cieľom ECB miera inflácie v eurozóne vo výške takmer dvoch percent. Aktuálne sa miera inflácie pohybuje okolo nuly. "Sú pravdepodobné tlaky na pokles miery inflácie a pre centrálne banky bude ťažšie dosahovať ich ciele. To je dôvod, pre ktorý ECB skôr či neskôr zníži svoj inflačný cieľ,“ povedal Ricardo Garcia, šéf oddelenia európskej makroekonomiky.

 

Predstavitelia ECB trvajú na dôležitosti zotrvania pri aktuálne platnom cieli. Podľa Garciu to však znamená, že vzhľadom na výhľad rastu by to mohlo banky nútiť do čoraz rizikovejších investícií a do problémového zadlžovania sa. Problémy by potom podľa neho mohli padnúť na plecia Nemecka a ďalších veriteľských krajín.

Vo svojej výhľadovej správe do roku 2050 analytický tím UBS taktiež vyrátal, že EÚ bude musieť prijať 1,8 mil. imigrantov, aby dosiahla mieru expanzie pracovnej sily, ktorá v uplynulom desaťročí pomohla k rastu americkej ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy