Dolár klesol voči jenu, franku aj oproti euru

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, švajčiarsky frank, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár klesol voči jenu, franku aj oproti euru“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 4. januára (SITA, Reuters) – Dolár v pondelok oproti jenu oslabil na 11-týždňové minimum. Americkú menu poškodil nový výpredaj na čínskom akciovom trhu, ktorý spôsobil, že obchodníci sa uchýlili do tradičného bezpečia japonského jenu a švajčiarskeho franku. Ďalší pokles šanghajskej burzy opäť naznačil, že globálna ekonomika by mohla mať problémy pri zvládnutí ďalšieho zvýšenia úrokových sadzieb v USA v tomto roku.

Japonský jen oproti doláru stúpol o 1,2 % na 118,90 JPY/USD. Švajčiarsky frank posilnil na 0,9924 CHF/USD. Neskôr zisky okresal na 0,9980 CHF/USD, čo však stále znamenalo, že oproti predošlému obchodovaciemu dňu bol silnejší o približne 0,5 %. Spoločná európska mena si voči doláru tiež pripísala pol percenta a stúpla na 1,0907 USD/EUR.

Poľský zlotý v pondelok oproti euru oslabil a smerom nadol potiahol aj ďalšie stredoeurópske meny. Údaje o silných úrovniach indexov nákupných manažérov priemyselných odvetví Poľska a Českej republiky nedokázali národné meny týchto krajín podporiť. Zlotý do 10:21 SEČ klesol o 0,94 % na 4,296 PLN/EUR, česká koruna oslabila o 0,03 % na 27,025 CZK/EUR a hodnota maďarského forintu sa znížila o 0,39 % na 315,870 HUF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy