Britské maloobchodné tržby stúpli menej, ako sa čakalo

Index tržieb, ktorý zostavuje Konfederácia britského priemyslu , v decembri vzrástol na 19 bodov z novembrového deväťmesačného minima 7 bodov. Ekonómovia prognózovali posilnenie na 21 bodov.

Britské maloobchodné tržby v predvianočnom období posilnili trochu menej, ako sa očakávalo, pričom výhľad pre január je slabý. Vyplýva to z prieskumu Konfederácie britského priemyslu (CBI), ktorého výsledky zverejnila v pondelok. Index tržieb, ktorý CBI zostavuje, v decembri vzrástol na 19 bodov z novembrového deväťmesačného minima 7 bodov. Nenaplnila sa však prognóza ekonómov oslovených agentúrou Reuters, ktorí očakávali, že index stúpne až na 21 bodov. Navyše index tržieb očakávaných v nasledujúcom mesiaci je na úrovni iba 9 bodov, ktorá je najnižšia od mája 2012.

„Nie je prekvapením, že tržby sa zotavili, keďže smerujeme k záverečným nákupným dňom vianočnej sezóny,“ povedal Barry Williams, šéf prieskumu CBI, ktorý je zároveň členom vedenia britského maloobchodného reťazca Asda. „Ideálne by bolo, keby odvetvie udržalo túto rýchlosť aj v novom roku, ale maloobchodníci vedia, že rok 2015 bol ťažký a očakávajú, že rok 2016 sa začne rovnako,“ dodal.

Britskí spotrebitelia boli v uplynulých dvoch rokoch motorom ekonomického zotavovania krajiny, keďže im pomohol pokles inflácie na približne nulovú úroveň. Rast miezd vo Veľkej Británii však zostáva slabý a zárobky sa ešte nezotavili na úroveň z obdobia pred finančnou krízou.

Súvisiace články

Aktuálne správy