Keď rozdáva EÚ: Kam idú peniaze z rozpočtu

, Politico Foto:SITA

Európska komisia nedávno zverejnila vybrané údaje o tom, kam ide veľká časť plánovaného rozpočtu EÚ. Financuje sa všetko od mostov na vidieku Bulharska až po mladých nezamestnaných, pre každého sa nájde nejaký program a nejaké peniaze. Viete ktorá krajina dostáva z rozpočtu najviac peňazí?

V absolútnom vyjadrení je to Poľsko. Pre neho sa v období 2014-2020 vyčlenilo 86 miliárd eur. Na druhom mieste figuruje Taliansko s polovičnou sumou. Celkové platby, ktoré dostáva Poľsko, zodpovedajú sume 2 232 euro na hlavu. Táto krajina ale v uvedenom meradle na prvom mieste nie je. V Litve to vychádza ešte viac, 2 837 eur na hlavu.

Nemecko je zvyčajne vnímané ako najsilnejšia európska ekonomika, ktorá len dáva. V skutočnosti ale dostáva veľa peňazí z fondov rozvoja. Nemecko tak ľavou rukou dáva a pravou si berie späť. Niekoľko nemeckých regiónov je totiž stále považovaných za regióny chudobné aj napriek tomu, že od zjednotenia Nemecka už ubehlo 25 rokov. Berlín tak celkom získa 27 872 862 eur. Super, Danke!

Európski politici a zástupcovia EÚ zdôrazňujú, nakoľko je dôležité vytvárať jednotné podmienky pre všetkých. Platí to pre všetky oblasti od obchodnej politiky až po konkurenciu. Ospravedlňujú sa ňou aj vládne dotácie malým spoločnostiam. EÚ na túto oblasť vynakladá skutočne nemálo peňazí. Medzi rokmi 2014 a 2020 sa ráta so sumou celkom 63,4 miliardy eur, ktorá by mali zabezpečiť, aby malé a stredne veľké spoločnosti boli globálne konkurencieschopné. Konkrétne by za tieto peniaze malo napríklad 370 085 firiem získať finančné poradenstvo, v EÚ je pritom celkovo 23 milión malých firiem.

Na dohodu dosiahnutú v Paríži reaguje aj rozpočet Európskej komisie. Na boj s klimatickými zmenami sú zamerané dva programy. Prvý z nich sa týka znižovania uhlíkovej stopy , vyčlenených je 44,96 miliardy eur. Druhý má financovať adaptáciu na klimatické zmeny a prevenciu s nimi spojených rizík. Táto kategória financovania má disponovať s 29,13 miliardy eur. Celkom tak hovoríme o 64,83 miliardách eur. Tým to ale nekončí, EÚ totiž alokovala ďalších 60 miliárd eur na "ochranu životného prostredia a efektívne využívanie zdrojov".

Predchádzajúce ciele ale blednú v porovnaní s plánmi týkajúcimi sa organickej produkcie. EÚ totiž plánuje poskytnúť dotácie na viac ako 10 miliónov hektárov organickej poľnohospodárskej pôdy. Ide o rozlohu, ktorá zodpovedá dvojnásobku územia Švajčiarska. Je to súčasť plánu na diverzifikáciu rastlinnej produkcie a "ozelenenie" spoločnej poľnohospodárskej politiky. EÚ tiež vytvorila príslušné logo a pre deti vytvorila obrázkové príbehy "Dobrodružstvo Julie a Stevena vo svete organického farmárčenia".

Súvisiace články

Aktuálne správy