Ukrajina uvalila moratórium na splatenie ruských dlhopisov

Ukrajina uvalila moratórium na splatenie eurobondov v hodnote 3 miliardy eur, ktoré vlastní Rusko, uviedol dnes premiér Arsenij Jaceňuk. Moskva totiž odmietla akceptovať podmienky reštrukturalizácie tohto dlhu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Splatnosť eurobondov je 20. decembra, avšak Ukrajina má 10-dňovú dobu odkladu, až potom sa to bude považovať za platobnú neschopnosť. Jaceňuk vyhlásil, že Kyjev predá záležitosť súdu. Ministerstvo financií zasa vyhlásilo, že naďalej sa bude pokúšať o dohodu s Ruskom o reštrukturalizácii dlhu.
Ukrajina zahrnula tieto 2-ročné dlhopisy do reštrukturalizácie externých komerčných záväzkov. Rusko však odmietlo akceptovať ponúknuté podmienky, keďže nepovažuje dlhopisy za komerčný dlh, ale za oficiálny bilaterálny úver.
„Keďže Rusko aj napriek našim opakovaným snahám podpísať reštrukturalizačnú dohodu odmietlo akceptovať naše návrhy, vláda vyhlasuje moratórium na splatenie takzvaných ruských dlhopisov,“ uviedol Jaceňuk po stretnutí kabinetu. Jaceňuk dodal, že Ukrajina tiež zruší splatenie komerčného dlhu voči ruským bankám v celkovej výške 507 miliónov eur.
Moratórium bude platiť, kým Rusko nebude súhlasiť s našimi reštrukturalizačnými návrhmi, alebo súd neprijme relevantné rozhodnutie. Podľa Jaceňuka je Kyjev pripravený, že Rusko podnikne právne kroky.

Súvisiace články

Aktuálne správy