Už len na pobavenie: Päť mýtov o bezkontaktných platbách kartou

, Edenred Foto: TASR

V bezhotovostných platbách vďaka bezkontaktnej technológii patríme k celosvetovej špičke. Každá nová technológia so sebou ale prináša vedľa legitímnych obáv týkajúcich sa napríklad bezpečnosti aj rôzne povery a mýty.

Bezkontaktné krádeže údajov a peňazí
Medzi najobľúbenejšie a najčastejšie šíriace sa povery patrí, že z bezkontaktných kariet vám dokážu na diaľku odčítať údaje, alebo dokonca stiahnuť platbu bez vášho vedomia. Katastrofické scenáre popisujúce zlodejov, ktorí sa maskujú v dave s čítačkou kariet a zbierajú dáta, alebo rovno peniaze z účtov držiteľov kariet, však boli zažehnané ešte skôr, než sa bezkontaktné karty masovo rozšírili. Treba si uvedomiť, že pri bezkontaktnej platbe človek kartu nevydáva z ruky, čím naopak výrazne znižuje riziko skopírovania údajov z karty. Navyše čítacím zariadením sa rozhodne nedá skopírovať údaj ako je číslo karty, meno, dátum expirácie či CVV kód, ktoré môžu poslúžiť k zneužitiu karty.

Nechcená platba
Jednoduchý proces platby len priložením karty k terminálu môže vyvolať dojem, že je možné peniaze strhnúť aj bez vedomia držiteľa karty. Tieto obavy sú ale zbytočné. Náhodná platba napríklad pri prechádzaní okolo bezkontaktného terminálu nie je možná, pretože komunikácia medzi kartou a bezkontaktným terminálom funguje len na veľmi krátku vzdialenosť, navyše v tejto vzdialenosti musí karta zotrvať niekoľko sekúnd. Terminál v tom čase musí mať pokyn na strhnutie čiastky. Aj obavy z toho, že sa pri platbe kartou jedna suma strhne viackrát, nie sú na mieste. Nie je možné, aby sa pri jednej bezkontaktnej transakcii strhla suma viackrát, pretože signál je vyslaný iba raz. V prípade súčasného priloženia viacerých bezkontaktných kariet transakcia neprebehne. Terminál nedokáže určiť, ktorú z kariet má akceptovať.

Ukradnú mi kartu a postupne vybielia účet
Ako je známe, základným princípom pri bezkontaktných platbách kartou je, že do výšky 20 eur nie je potrebné zadávať PIN kód. To je ich výhoda, zaplatiť rýchlejšie ako hotovosťou. Čo keď sa ale karty zmocní niekto cudzí? Bez toho, aby poznal PIN, môže de facto nakupovať do výšky bezpinového limitu, až kým banka ukradnutú kartu zablokuje. Toto však nie je žiaden mýtus, ale úplne reálne riziko. Banky sú ale pripravené vzniknutú škodu kompenzovať. Ak vám ukradnutú platobnú kartu stihne páchateľ zneužiť do momentu, kým to nahlásite banke, bude vám pravdepodobne odcudzená čiastka bankou kompenzovaná. Je tu ale jedno veľké ALE. Nesmie sa preukázať, že vlastník karty zanedbal bezpečnostné pravidlá. Občas sa vám navyše môže stať, že bez ohľadu na výšku hradenej čiastky budete terminálom vyzvaní na zadanie PIN kódu. Je to len ďalší bezpečnostný prvok, rovnako, ako keď vám v prípade niekoľkých platieb bezprostredne po sebe môžu z banky zavolať, aby si overili, či sa vám zlodej z odcudzenej karty nesnaží neoprávnene čerpať peniaze.

Zmagnetizované karty
Ďalšia celkom iracionálna povera hovorí, že ak nemáte bezkontaktné karty dostatočne ďaleko od seba uložené, vzájomne sa "zmagnetizujú". Rovnaká povera sa objavila aj v prípade bezkontaktných nálepiek na mobilné telefóny. Bezkontaktné platobné karty ale môžete bez obáv ukladať vedľa seba, nijak sa vzájomne nepoškodzujú. Karty nie sú ohrozené ani telefónom, nijak ich signál nemôže poškodiť.

Odstránenie bezkontaktnej funkcie
Všetky mýty ohľadom platenia kartami vedú k ďalšej nezmyselnej úvahe, ktorou je odstránenie bezkontaktnej funkcie z karty. Svojho času sa objavovali zaručené návody, ako bezkontaktnú technológiu z karty odstrániť. Tie ale väčšinou viedli k nevratnému poškodeniu karty. Akýkoľvek neodborný zásah môže kartu zničiť, pritom je jedno či je to debetná, kreditná, alebo napríklad predplatená karta. Aj bezkontaktnú kartu môžete však stále použiť ako bežnú kartu, zasuniete ju do terminálu a vyťukáte PIN. Pokiaľ ale naozaj vyžadujete platobnú kartu, ktorá nemá bezkontaktnú funkciu, mnoho bánk vám dokáže vyjsť v ústrety.

Súvisiace články

Aktuálne správy