Finančná správa od januára prijíma informácie od bánk o zahraničných účtoch

Finančná správa Slovenskej republiky (FS) začne od 1. januára 2016 prijímať informácie o zahraničných účtoch v bankách. Zákon namierený na nenahlásené a nezdanené príjmy na nadnárodnej úrovni je nástrojom boja proti daňovým únikom.
„Slovensko sa pripojilo k štátom, ktoré sa dohodli na zavedení povinnosti bánk hlásiť zahraničné účty domácim daňovým správam. Povinnosť hlásiť účty cudzincov do zahraničia budú od januára mať aj naše banky a iné finančné inštitúcie. Ak by zákon nedodržiavali, finančná správa im môže uložiť pokutu až do 10.000 eur. Výmena informácií bude prebiehať elektronicky vo formáte xml v požadovanej štruktúre raz ročne,“ informovala TASR hovorkyňa FS Patrícia Macíková.
Zákon upravuje automatickú výmenu informácií o finančných účtoch medzi príslušným orgánom SR a príslušným orgánom členského štátu alebo zmluvným štátom Dohovoru o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových záležitostiach. Zabezpečuje jednotný prístup platný pre celú EÚ. K automatickej výmene informácií môže dôjsť aj na základe zmluvy uzavretej medzi EÚ a tretím štátom. Zákon zabezpečuje aj vykonávanie Dohody medzi SR a USA na zlepšenie dodržiavania medzinárodných predpisov v oblasti daní na základe dohody FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Dohoda FATCA zaväzuje SR poskytovať USA informácie o účtoch určených amerických osôb vedených finančnými inštitúciami na území SR.
„FS je povinná pre účely FATCA do 30. júna 2016 prijať informácie od bánk a finančných inštitúcií za roky 2014 a 2015 a do 30. septembra 2016 je povinná poskytnúť informácie Americkej daňovej správe,“ doplnila hovorkyňa FS.

Súvisiace články

Aktuálne správy