Neschválila pomoc zamestnávateľom a zdravotne postihnutým

Parlament neschválil návrhy zákonov nezaradeného poslanca a podpredsedu strany Šanca Viliama Novotného.

Parlament neschválil návrhy zákonov, ktorými chcel nezaradený poslanec a podpredseda strany Šanca Viliam Novotný pomôcť zamestnávateľom a zdravotne postihnutým. Novelou zákona o dani z príjmov Novotný neúspešne presadzoval uľahčenie doručovania dokladov a potvrdení. Po novom by zamestnávatelia mohli posielať doklady a potvrdenia zamestnancom aj elektronickou formou.

„Kým totiž dnes môže zamestnávateľ zamestnancovi doručiť výplatnú pásku elektronicky, ostatné dokumenty súvisiace s vyúčtovaním daní, potvrdením príjmu a podobne musí stále doručovať osobne proti podpisu. V praxi to znamená úplne zbytočnú papierovú agendu a naháňanie zamestnancov pre ich podpisy,“ argumentoval Novotný. Možnosť elektronického doručovania by platila aj pre dokumenty týkajúce sa vyúčtovania daní, potvrdení o príjme a ďalších. Zoznam akceptovateľných elektronických formátov by určilo a uverejnilo finančné riaditeľstvo, ako jeden z akceptovateľných formátov navrhuje formát PDF.

Novelou zákona o službách zamestnanosti chcel Novotný vyjsť v ústrety zdravotne postihnutým občanom, ktorí pracujú v rámci chránených dielní a chránených pracovísk. Tí môžu v súčasnosti vzhľadom na svoj stav a výklad zákona pracovať len v interiéri. Mnoho z nich by sa však po súhlase lekára vedelo uplatniť aj v záhradníctve, poľnohospodárstve alebo pri rôznych drobných prácach v exteriéri. Podpredseda Šance do zákona explicitne uvádzal, že osoby so zdravotným postihnutím môžu vykonávať pracovnú činnosť v rámci chránenej dielne alebo chráneného pracoviska aj v exteriéri.

Novela zákona o sociálnom poistení mala zasa zamestnávateľovi umožniť odhlásiť zamestnanca po skončení pracovného pomeru do ôsmich dní tak, ako je to aj v zákone o zdravotnom poistení, nie hneď nasledujúci deň, ako tomu bolo doteraz. Rovnako dávala zamestnávateľovi možnosť odoslať evidenčný list pre účely dôchodku v najbližšom výplatnom termíne, nie do troch dní. Doteraz platné termíny boli často zo strany zamestnávateľa nesplniteľné a neboli zosúladené s ostatnými povinnosťami, vysvetlil Novotný. Opozičný poslanec tiež navrhoval, aby štát prestal trestať zamestnávateľov za to, že študent, ktorého zamestnávali, podal nepravdivé čestné prehlásenie a oni musia doplatiť odvody, za ktoré im Sociálna poisťovňa vyrubí ešte aj penále. „Nepovažujeme za správne trestať zamestnávateľov za chyby, na ktoré nemajú dosah,“ konštatoval Novotný s tým, že novela vypúšťa predpisovanie penále, ak študent uviedol zamestnávateľa do omylu.

Návrhy už opozičný poslanec predkladal aj v minulosti, NR SR ich rovnako zamietla.

Súvisiace články

Aktuálne správy