Nemecko si vraj chce budúci rok viac požičiavať, musí splatiť staré dlhy

, ČTK Foto: TASR

Nemecko chce budúci rok získať z emisií dlhopisov a ďalších dlhových nástrojov 210 miliárd eur, čo je o takmer 13 percent viac, než si najväčšia nemecká ekonomika požičala tento rok. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie od vládneho zdroja.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble chce v budúcom roku už tretí rok za sebou vyrovnaný rozpočet, hoci rozpočtové náklady zrejme vzrastú kvôli rekordnému prílevu utečencov.

Európa teraz čelí najväčšej utečeneckej kríze na kontinente od druhej svetovej vojny. Očakáva sa, že len tento rok dorazí na kontinent viac ako milión žiadateľov o azyl. Najviac ich mieri práve do Nemecka.

Nemecko bude musieť vydať v budúcom roku viac dlhopisov, pretože musí splatiť viac staršieho dlhu ako tento rok, dodali zdroje. Ďalším dôvodom je, že tohtoročný prebytok viac ako šesť miliárd eur nebude zrejme použitý na zníženie celkového dlhu, ktorý je vo výške 1,1 bilióna eur. Vláda sa namiesto toho rozhodla, že prebytok prevedie do rezerv a tieto peniaze použije na mimoriadne náklady súvisiace s prílivom utečencov v budúcom roku.

Zdroje však dodávajú, že plánovaná emisia dlhu môže byť nakoniec nižšia, rovnako ako tento rok. Vláda pôvodne chcela v tomto roku vydať dlhopisy za zhruba 200 miliárd eur. Nakoniec si kabinet vďaka vyšším príjmom z daní tento rok požičal 186,5 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy