Prvá stopa tajomných peňazí v Dunaji: Polícia vie, z ktorej banky sú

, wien.orf.at Foto: YT/WrappedUp

Ako zlaté rybičky plávali 500 eurové bankovky v ramene Nového Dunaja, polícia ich vylovila a už má prvú stopu. Našli sa stužky, s ktorými boli bankovky pôvodne zviazané. Do konca týždňa bude objasnený pôvod peňazí, tvrdí polícia.

"Našla sa stužka, stačí určiť, ktorej banky patrí," potvrdil policajný hovorca Patrick Maierhofer pre Kronen Zeitung. "Na základe vyšetrovacích postupov bude objasnený pôvod peňazí. Očakávame, že to bude do konca týždňa," dodal hovorca.

Po zverejnený správy sa ozvalo niekoľko "majiteľov", aby im peniaze vrátili. Niektorí údajní majitelia neváhali prísť osobne. "Napríklad, istý človek prišiel s tým, že mu chýba presne 100 000 eur a dokáže to celé presne opísať," povedal policajný hovorca Roman Hahslinger úsmevom v rozhovore „heute mittag“.

Podľa doterajších správ zatiaľ polícia nemá informácie o tom, kto vyhodil peniaze do ramena v Entlastungsgerinne. Rovnako nemá informácie o trestnom čine, ktorý by so spomínanou sumou súvisel. Polícia sa preto obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc, o honorovaní informácie, ktorá by viedla k úspešnému vyšetreniu prípadu sa nehovorí. V zásade však platí, že ten, kto nájde peniaze je povinný ich odovzdať. Preto polícia láka poctivých nálezcov na odmenu. "To by predstavovalo do 2000 eur desať percent zo sumy, ktorú našiel. Od 2000 eur je to päť percent," povedal Hahslinger.

Bankovky v ramene Dunaja objavili v sobotu ráno dvaja mladí muži vo veku 20 a 22 rokov. "Videli sme ako niektorí ľudia skočili do vody. Mysleli sme si, že majú samovražedné úmysly, preto skáču do Dunaja," uviedol policajný hovorca Roman Hahslinger pre rakúsku verejnoprávnu televíziu. 

Polícia v sprievode hasičských potápačov bankovky vylovila. Aká suma a ako dlho boli bankovky vo vode hovorcu odmietol konkretizovať. Očití svedkovia ale hovoria o veľmi veľkej sume peňazí, viac ako 100 000 eur. "V súčasnosti ešte nemáme informáciu odkiaľ peniaze pochádzajú. Teraz sa ešte sušia, a potom sa môžeme pustiť do analýzy," povedal Hahslinger. "Samozrejme, že je veľmi pravdepodobné, že tieto bankovky pochádzajú z trestného činu. Ale musíte počkať na analýzu a na zabezpečenie dôkazov. To zaberie istý čas."

Najskôr sa špekulovalo aj o tom, že peniaze pochádzajú z trestného činu sprenevery, polícia sa ale k tomu nevyjadruje a zameriava sa v prvom rade na vypátranie majiteľa. V tejto chvíli je teda jasné len to, že peniaze sú skutočné a nejde o žiaden falzifikát.

Súvisiace články

Aktuálne správy