Katar údajne požaduje od Volkswagenu, aby obmedzil moc odborov

Katar, ktorý je tretím najväčším akcionárom Volkswagenu (VW), požaduje od koncernu, aby znížil úlohu vplyvných odborov. Automobilka aktuálne zápasí s dôsledkami emisného škandálu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Nemecký nedeľník Bild am Sonntag dnes bez uvedenia zdrojov napísal, že katarský štátny investičný fond Qatar Investment Authority (QIA) využije dnešné stretnutie so šéfom VW Matthiasom Müllerom a ďalšími vysokými predstaviteľmi koncernu na to, aby od nich požadoval obmedzenie úlohy vplyvnej zamestnaneckej rady.
Fond QIA, ktorý vlastní v najväčšej európskej automobilke 17-% podiel, uvedené informácie odmietol komentovať. Hovorca VW povedal, že Müllerove stretnutie s QIA „slúži komunikácii nového vedenia VW s dôležitým partnerom“. Informácie odmietla komentovať aj zamestnanecká rada VW. Rada, ktorá má v 20-člennej dozornej rade rovnaký počet predstaviteľov ako akcionári, má v automobilke výrazný vplyv a v minulosti sa už častejšie postavila proti znižovaniu nákladov.
Emisný podvod znížil burzovú hodnotu VW o miliardy a Müller vyhlásil, že koncern bude musieť výrazne škrtať, aby zaplatil náklady v súvislosti so škandálom. Experti ich odhadujú až na 40 miliárd eur.
Fond QIA, ktorý má v dozornej rady dve kreslá, bude tiež požadovať niekoľkomiliardovú kampaň na propagáciu elektromobilov v USA, aby automobilka opäť získala na druhom najväčšom automobilovom trhu na svete pôdu pod nohami, dodal Bild am Sonntag.

Súvisiace články

Aktuálne správy