Miliardár radí: Kroťte svoje očakávania, nesnívajte hneď o prvej miliarde

, businessinsider Foto: SITA

Michael Bloomberg šéfuje spoločnosti Bloomberg LP, kedysi to bol prvý človek New Yorku. Má 73 rokov a je 14. najbohatším človekom planéty s čistou hodnotou 40,7 miliardy USD. Za svoj úspech vďačí hlavne sám sebe.

Server businessinsider sa ho spýtal na to, čo by ako úspešný podnikateľ poradil ľuďom, ktorí nie sú tak ostrieľaní v biznise. No chceli by dosiahnuť úspech. Odpovede boli kruto úprimné.

Perspektíva za každú cenu
"Nikdy som nemal zlú prácu. V mojom živote boli dva zlé dni, a to keď mi zomreli matka a otec," hovorí Bloomberg. „Kým ste nažive vy a vaši najbližší, môžete všetko ostatné hodiť za hlavu.“

Drina
"Ak existuje nejaký kľúč k úspechu, je to tvrdá práca. Vždy dávam najťažšie a najkomplikovanejšie úlohy najprepracovanejším ľuďom vo firme. Preto nemajú čas. Práca je ako trh a hovorí vám, že ten človek je dobrý. Vďaka drine sa môžete v kariére prepracovať vyššie. Prichádzajte skoro a odchádzajte neskôr ako ostatní a dokážte, že viete podať lepší výkon ako konkurenti. Keď som ešte pracoval pre Salomon Brothers, vždy som bol ráno prvý na pracovisku. Druhý tam bol partner spoločnosti Barney Salomon. Pokiaľ ho čokoľvek zaujímalo, obrátil sa v tú chvíľou celkom logicky na mňa," spomína slávny biznismen.

Realistické ciele
"Nikto z vás nebude Mark Zuckerberg. To sa len tak nestáva," hovorí Bloomberg. „Kroťte svoje očakávania a nesnívajte hneď o prvej miliarde.“

Milovaná práca
"Musí byť zúfalé vstávať každé ráno a nenávidieť to, čo robíte. Povedzte si dosť a choďte robiť niečo iné. Môže byť ešte niečo horšie, ako keď nenávidíte svoju prácu?" pýta sa Bloomberg. "Nikdy nebudete dobrí v niečom, čo vás obťažuje."

Pozitívny pohľad
"Ak poviete, že ste minulý týždeň vyliečili rakovinu, pred dvoma týždňami ste napísali veľký román a minulý mesiac som priniesol mier na Blízky východ', ohromíte ma," hovorí miliardár. "Na druhej  strane, ak začnete štýlom 'otca som nepoznal, moja matka bojuje s rakovinou a ja pracujem na zmeny v McDonald's, potom sa mi asi nebude chcieť vás zamestnať," dopĺňa. Ako človek, ktorý sa na úspešného podnikateľa dokázal sám vypracovať, uprednostňuje Bloomberg u záujemcov o prácu skôr náboj a drinu pred akademickými úspechmi.

Odvaha a autenticita
"Lídrom sa stáva ten, kto sa nebojí prekonávať prekážky a dokáže byť oporou ostatným aj v zlých časoch. Nestáva sa, že by sa radšej držal bez slov v úzadí."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy