Počet žiadostí o podporu v USA vzrástol v súlade s očakávaniami

Počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň vzrástol, napriek tomu sa ale ďalej drží hlboko pod hranicou 300.000, čo poukazuje na zdravý trh práce. Informovala o tom agentúra AP.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti vzrástol minulý týždeň o 9000 na 269.000. Výsledok je v súlade s očakávaniami ekonómov, ktorí predpokladali rast práve na spomínanú úroveň, a navyše, počet žiadostí sa aj naďalej drží pod citlivou hranicou 300.000. Táto úroveň nebola prekročená od konca marca.
Štvortýždňový priemer žiadostí, čo je presnejší údaj, nakoľko nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, zaznamenal oproti predminulému týždňu mierny pokles na 269.250.
Počet žiadostí o podporu zverejnilo ministerstvo deň pred očakávanou správou o celkovom vývoji na trhu práce za mesiac november. Ekonómovia predpokladajú, že v americkej ekonomike sa minulý mesiac vytvorilo približne 200.000 nových pracovných miest. V októbri ich vzniklo 271.000, čo bol najväčší počet za tento rok. Nezamestnanosť klesla v októbri na 5 %, teda na najnižšiu hodnotu za 7,5 roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy