Predaj áut v USA v novembri vzrástol

Predaj áut v USA ďalej rastie. Potvrdzujú to novembrové údaje. V tomto mesiaci totiž zvyčajne dopyt po autách na americkom trhu klesá, ale tento rok sa mohli automobilky tešiť z dobrých čísiel, s výnimkou Volkswagenu (VW), ktorý naplno pocítil dôsledky emisného škandálu. Informovali o tom agentúry AP a AFP.
Nízke úroky v bankách a lepšie ekonomické podmienky povzbudili amerických spotrebiteľov, aby vymenili staršie vozidlá za novšie modely.
Podľa Karla Brauera, hlavného analytika spoločnosti Kelley Blue Book, ak sa aj v decembri udrží takýto rast predaja, automobilový trh v USA je na najlepšej ceste dosiahnuť nový rekord.
Z údajov spoločnosti Autodata Corp vyplýva, že v novembri sa v USA predalo približne 1,32 milióna vozidiel, to je najviac za 14 rokov a novembrový rekord. V medziročnom porovnaní vzrástol novembrový odbyt áut o 1,4 %, ale v medzimesačnom klesol o 9 %.
Automobilka General Motors (GM) zaznamenala minulý mesiac nárast predaja medziročne o 2 % na 229.296 vozidiel.
Aj Fiat Chrysler Automobiles (FCA) má za sebou najlepší november za 15 rokov, predaj na americkom trhu sa totiž zvýšil o 3 % na 175.974 áut. Tretia detroitská automobilka Ford predala v novembri 187.794 vozidiel, čo predstavuje nárast o menej ako 1 %.
Najväčšia svetová automobilka, japonská Toyota, minulý mesiac zvýšila svoj odbyt v USA o 3 % na 189.517 áut. Ale predaj modelov Honda na americkom trhu medziročne klesol o 5 % na 115.441, zatiaľ čo Nissan dosiahol nárast predaja o 4 % na 107.083 áut.
Nemecký koncern VW už naplno pocítil dôsledky emisného škandálu. Jeho predaj v USA v novembri klesol o 25 % na 23.882 vozidiel. Prispel k tomu najmä slabý dopyt po dieselových modeloch.
Juhokórejský výrobca áut Hyundai zaznamenal v novembri nárast predaja v USA o 12 % na 60.007 áut.

Súvisiace články

Aktuálne správy