Nemci majú väčší záujem o autá poháňané vodíkom než o elektromobily

Nemci majú väčší záujem o automobily poháňané vodíkovými článkami než o elektromobily. Za predpokladu, že čistý elektromobil stojí rovnako ako podobne vybavené auto s vodíkovým článkom, iba 7 % z 1153 respondentov by sa rozhodlo pre elektromobil. S odvolaním sa na internetový prieskum britského portálu YouGov o tom informovala agentúra DPA.
Len necelá pätina (18 %) predpokladá, že čisto elektrické vozidlá v nasledujúcich 10 rokoch dobyjú nemecké cesty. Tretina opýtaných je presvedčená, že dominantné postavenie si udržia tradičné benzínové a dieselové vozidlá.
Najviac respondentov (28 %) uprednostňuje hybridy, ktoré kombinujú benzínový alebo dieselový motor s elektrickým pohonom. Z tohto počtu by si 17 % zvolilo benzínovú verziu, 11 % uprednostňuje dieselový variant.
Čisto elektrické vozidlo využíva na pohon elektromotoru akumulátor. Tieto automobily však zatiaľ zápasia s obrovskou nevýhodou, a to nedostatočným dojazdom, ktorý obmedzuje ich každodenné používanie.
Vodíkové palivové články využívajú chemickú reakciu, pri ktorej vzniká elektrická energia. Jediným výfukovým plynom je pritom neškodná vodná para.

Súvisiace články

Aktuálne správy