Švajčiarska ekonomika by tento rok mala vzrásť o 0,9 %

Švajčiarska ekonomika zostane v určitom útlme pravdepodobne až do konca tohto roka a k jej posilneniu by malo dôjsť až v priebehu roka 2016. Uviedol to dnes švajčiarsky Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti (SECO) vo svojej jesennej prognóze. Informoval o tom portál RTTNews.
Napriek očakávaniu nie príliš výraznej ekonomickej aktivity v 2. polroku SECO mierne zlepšil odhad vývoja švajčiarskej ekonomiky na celý tento rok. Predpokladá, že ekonomika v roku 2015 vzrastie o 0,9 %, zatiaľ čo v pôvodnej prognóze počítal s rastom na úrovni 0,8 %.
Na budúci rok by sa rast mal zrýchliť, no o niečo menej, než sekretariát pôvodne predpokladal. V predchádzajúcej prognóze uvádzal, že v budúcom roku porastie švajčiarska ekonomika o 1,6 %, v súčasnosti počíta s 1,5-% rastom.
Ekonomiku do veľkej miery ovplyvnilo posilnenie hodnoty švajčiarskeho franku od januára a o niečo slabšia dynamika globálneho obchodu. Tieto faktory mali negatívny vplyv na vývoz švajčiarskeho tovaru a služieb. SECO dodal, že na zlepšenie ekonomickej situácie bude potrebný ďalší rast globálnej ekonomiky a najmä, aby eurozóna pokračovala v zotavovaní.
SECO zároveň zverejnil nový odhad vývoja nezamestnanosti. Tento rok by podľa neho mala dosiahnuť 3,3 % a na budúci rok počíta s rastom nezamestnanosti na 3,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy